Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia îl UMILEȘTE pe Emmanuel Macron: 'Aceste declaraţii contrare spiritului de prietenie şi de alianţă sunt inadmisibile'

mediafax.ro
macron erdogan

Turcia a calificat miercuri drept ''inadmisibile'' declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a acuzat această ţară că intenţionează să influenţeze viitorul scrutin prezidenţial din Franţa, ce va avea loc anul viitor, relatează AFP.

''Desigur. Vor exista tentative de ingerinţă pentru viitoarele alegeri. Este clar, şi ameninţările nu sunt voalate'', a spus Macron, referindu-se la Turcia, în cadrul unui documentar difuzat marţi de postul de televiziune France 5, scrie Agerpres.ro.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

''Considerăm că aceste declaraţii contrare spiritului de prietenie şi de alianţă sunt inadmisibile'', a reacţionat într-un comunicat Ministerul de Externe turc. ''În ce priveşte politica internă a Franţei, Turcia nu are altă preocupare decât prosperitatea şi bunăstarea celor circa 800.000 de cetăţeni turci care trăiesc în această ţară'', adaugă MAE turc.

Acuzaţiile lui Macron survin în contextul în care Turcia depune eforturi să-şi amelioreze relaţiile tensionate de mulţi ani cu unele ţări europene, printre care şi Franţa.

Citește și: Primele restricții în Capitală! Se aplică de mâine!

Relaţiile dintre Paris şi Ankara sunt marcate mai ales de disensiuni privind Siria, Libia şi Mediterana Orientală, fiind amplificate anul trecut şi de un schimb de replici între preşedinţii Recep Tayyip Erdogan şi Emmanuel Macron.

Preşedintele turc a pus atunci sub semnul întrebării sănătatea psihică a omologului său francez, pe care l-a acuzat de ''islamofobie'', întrucât Macron a susţinut dreptul presei satirice de a face caricaturi cu profetul Mahomed, după ce un profesor francez a fost decapitat de un islamist radical pentru că le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie.

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’

''În contextul în care noi ne străduim să punem capăt tensiunilor pentru a regăsi o relaţie paşnică şi amicală, considerăm că declaraţiile lui Macron sunt regretabile şi incoerente'', a mai transmis miercuri MAE turc.

În intervenţia sa de marţi de la postul France 5, liderul de Elysee a apreciat totuşi că ''este nevoie de un dialog cu Turcia'', subliniind mai ales rolul acestei ţări în stoparea fluxurilor de migranţi către Europa.

Citește și: Vlad Voiculescu cade în penibil și se sucește! Acum spune că nu e nimic în neregulă cu modul în care s-au calculat cifrele pandemiei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.