Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia încă mai produce şi livrează componente pentru avioanele de luptă F-35

youtube
F-35 Lightning II

Turcia încă mai produce şi livrează componente pentru avioanele de luptă americane F-35, în pofida faptului că a fost suspendată din acest program în urmă cu aproape un an din cauză că a importat din Rusia sisteme de apărare antirachetă, a afirmat joi şeful industriei de apărare a Turciei, Ismail Demir, informează Reuters potrivit Agerpres.

Washingtonul a anunţat în iulie anul trecut, când primele sisteme de apărare antirachetă ruseşti S-400 au ajuns în Turcia, că suspendă Ankara din programul F-35 şi va pune punct implicării Turciei până în martie 2020.

SUA au mai anunţat atunci că această achiziţie presupune că Turcia ar putea fi obiectul unor sancţiuni, în conformitate cu legislaţia SUA menită să descurajeze importurile în domeniul apărării din Rusia.

Turcia a fost atât producător al unor componente, cât şi un important importator de avioane de luptă Lockheed Martin F-35. Washingtonul susţine că sistemele S-400 periclitează avioanele americane - ceea ce Ankara neagă - şi sunt incompatibile cu sistemele de apărare ale NATO.

"A fost o decizie în SUA că nimic nu va mai fi achiziţionat din Turcia pentru aparatele F-35 după martie 2020, însă această abordare nu mai este valabilă", a spus Demir. El a dat de înţeles că pandemia globală de coronavirus a făcut ca acest deadline să nu se mai aplice, însă fără a oferi explicaţii.

"Companiile noastre îşi continuă producţia şi livrarea", a spus el într-un interviu online, adăugând că Turcia rămâne un "partener loial" al programului F-35.

Scoaterea Turciei din proiect i-ar costa pe alţi membri ai programului până la 600 de milioane de dolari, a subliniat el.

Oficiali turci au anunţat înainte că desfăşurarea de sisteme ruseşti S-400 a fost suspendată din aprilie din cauza epidemiei de coronavirus, dar în cele din urmă va continua. Potrivit lui Demir, un nou calendar pentru activarea sistemelor S-400 va fi elaborat când operaţiunile vor reporni la întreaga capacitate după epidemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.