Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia intenționează să organizeze cât mai curând o operațiune în nordul Siriei

twitter.com
soldati turci Turcia

Forţele militare turce sunt hotărâte să treacă la est de râul Eufrat în nordul Siriei cât de curând posibil, a declarat ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, citat marţi de cotidianul Hurriyet, informează Reuters preluată de Agerpres.

Turcia a anunţat mai devreme luna aceasta că va lansa o nouă operaţiune militară în zona respectivă. Săptămâna trecută, SUA au anunţat retragerea totală din nordul Siriei a trupelor americane, obligând Turcia să-şi amâne planurile sale.

Preşedintele Turciei Tayyip Recep Erdogan şi preşedintele american Donald Trump au convenit să-şi coordoneze acţiunile pentru a preveni apariţia unui vacuum de putere în zonă, a subliniat Preşedinţia turcă. Discuţia telefonică a avut loc după anunţul făcut miercurea trecută de Erdogan privind lansarea unei noi operaţiuni 'în zilele următoare' împotriva miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) din nordul Siriei, care vizează poziţiile acestora situate la est de Eufrat.

Washingtonul sprijină YPG împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), însă Ankara consideră această miliţie drept o organizaţie 'teroristă' având legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă în sud-estul Turciei din 1984.

Cu toate acestea, Erdogan a părut că lasă deschisă posibilitatea unui eventual compromis cu Statele Unite, aliaţii Turciei în NATO.

Turcia a lansat deja două ofensive în nordul Siriei din 2016 împotriva YPG şi a jihadiştilor SI.

Tensiunile dintre Ankara şi Washington s-au agravat în ultimele săptămâni după ce Statele Unite au instalat posturi de observare în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, pentru a preveni izbucnirea de confruntări între forţele turce şi cele kurde. Această măsură a provocat furia Turciei, care vede în acest dispozitiv o încercare a SUA de a proteja miliţiile YPG.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.