Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia își continuă ofensiva aeriană împotriva PKK: 'Au fost distruse 22 de ţinte, formate din peşteri, adăposturi şi depozite'

aa.com.tr
avioane turcia

Turcia a anunţat miercuri seară că a desfăşurat noi atacuri aeriene împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, pentru a treia oară după atacul de duminică de la Ankara în care doi ofiţeri de poliţie au fost răniţi, după ce ameninţase mai devreme în cursul zilei cu represalii împotriva luptătorilor kurzi prezenţi în nordul Siriei, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Au fost distruse 22 de ţinte, formate din peşteri, adăposturi şi depozite, considerate a fi folosite de organizaţia teroristă", în timpul atacurilor aeriene de miercuri seară, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

Autorii atacului care a rănit doi poliţişti duminică la Ankara au fost instruiţi în Siria, a declarat mai devreme ministrul turc al Afacerilor Externe, ameninţând cu represalii împotriva luptătorilor kurzi prezenţi în nordul Siriei şi în nordul Irakului.

Tot miercuri după-amiază a avut loc în capitala Turciei o întâlnire pe tema siguranţei naţionale care a reunit miniştrii Apărării, Afacerilor Externe, Internelor, precum şi şeful Statului Major al Armatei şi directorul Serviciilor de Informaţii.

"Datorită muncii forţelor noastre de securitate, s-a stabilit că cei doi terorişti au venit din Siria şi au fost antrenaţi acolo", a declarat Hakan Fidan.

Conflict deschis din 1984

PKK, aflat în luptă armată împotriva autorităţilor turce din 1984, a revendicat responsabilitatea pentru atacul de duminică asupra sediului Ministerului de Interne. Unul dintre cei doi autori ai săi s-a aruncat în aer, iar celălalt a fost împuşcat înainte de a putea intra în sediul ministerului.

"De acum înainte, toate infrastructurile şi instalaţiile, în special energetice, aparţinând PKK şi YPG-ului (Unităţile de protecţie a poporului kurd) din Irak şi Siria constituie ţinte legitime pentru forţele noastre de securitate", a spus Fidan."Sfătuiesc terţii să păstreze distanţa faţă de locuri şi persoane afiliate PKK şi YPG", a adăugat el.

Ministerul turc al Apărării a distribuit miercuri pe X o înregistrare video cu atacuri efectuate marţi seara asupra unor ţinte din nordul Irakului despre care se crede că aparţin PKK.

Ankara descrie YPG-ul - partener al SUA în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic - drept "terorişti" şi îi consideră o extensie a PKK, clasificată drept organizaţie teroristă de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Armata turcă a informat că de duminică a vizat poziţiile luptătorilor PKK din nordul Irakului.

Ministrul irakian al Apărării, Thabet al-Abbassi, va vizita joi Ankara pentru a se întâlni cu omologul său turc, Yasar Guler, potrivit agenţiei de ştiri de stat Anadolu.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Regatul Unit a confirmat că un "oficial din serviciul de informaţii" al administraţiei autonome kurde din nord-estul Siriei a fost ucis marţi.

Liderul Forţelor Democratice Siriene (SDF, o coaliţie susţinută de SUA) Mazloum Abdi a negat miercuri că autorii atacului de la Ankara ar fi venit din administraţia autonomă kurdă din nordul Siriei."Turcia caută pretexte pentru a-şi legitima atacurile în curs împotriva regiunii noastre şi pentru a lansa o nouă agresiune militară", a spus el pe reţelele de socializare."Ameninţarea de a viza infrastructura regiunii, resursele economice şi oraşele populate este o crimă de război, lucru la care am fost deja martori", a adăugat el.

Între 2016 şi 2019, Turcia a efectuat trei operaţiuni majore în nordul Siriei împotriva forţelor şi organizaţiilor kurde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.