Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Poliţia i-a dispersat pe manifestanţii adunaţi în faţa sediului cotidianului Zaman

turcia

Poliţia turcă i-a dispersat sâmbătă la Istanbul, cu ajutorul gazelor lacrimogene, a gloanţelor de cauciuc şi a tunurilor cu apă, pe cei circa 500 de manifestanţi reuniţi în faţa sediului cotidianului de opoziţie Zaman, plasat sub tutelă judiciară şi încercuit vineri noaptea de forţele de ordine, informează AFP. 

Cotidianul, ostil preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, a fost plasat sub tutelă în urma unei decizii a justiţiei, un ultim exemplu din seria de măsuri represive în creştere împotriva mass media, fapt ce a provocat îngrijorarea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii. 

Cu puţin înainte de miezul nopţii, poliţia reuşise să disperseze câteva sute de persoane care se adunaseră în faţa sediului ziarului, cu scopul de a intra în clădire. Sâmbătă dimineaţa, un important dispozitiv poliţienesc înconjurase clădirea şi verifica atent identitatea angajaţilor care se prezentau la locul de muncă.

Agenţia DPA, care citează un reporter al ziarului Zaman, relatează că zeci de poliţişti înarmaţi se aflau în interiorul clădirii care adăposteşte redacţia Zaman şi că redactorul şef al publicaţiei a fost înlăturat de la conducere de către un consiliu de administraţie numit de guvern. 

Potrivit AFP, cotidianul turc a scos sâmbătă o ediţie în care denunţa "o zi a ruşinii" pentru libertatea presei în Turcia. "Constituţia este suspendată", scria Zaman pe prima pagină, cu litere albe, de-o şchioapă, pe un fundal de culoare neagră. "Presa turcă trăieşte una dintre cele mai negre zile din istoria sa", se mai scrie în text, care acuză totodată "o preluare a controlului organizată de către autorităţi". 

Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei, întocmit de organizaţia Reporteri fără Frontiere. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.