Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia (presă): 'UEFA a oferit sprijinul său rasismului'

www.uefa.org
sigla uefa

Presa turcă a criticat vehement, vineri, Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), după atribuirea Campionatului European din anul 2024 Germaniei, în detrimentul Turciei, o alegere considerată "un cuţit înfipt în spate" de unul dintre ziare, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu este drept. UEFA a oferit sprijinul său rasismului ", a scris pe prima pagină cotidianul Yeni Safak. 

"Aşteptam ca UEFA să ia poziţie împotriva rasismului şi a discriminării, însă ea a făcut contrariul, încredinţând competiţia Germaniei, unde planează umbra rasismului", adaugă publicaţia. 

"Nu noi am pierdut, ci Europa este cea care a pierdut", a reacţionat ziarul Takvim. 

Cu puţin timp înaintea Cupei Mondiale din Rusia, în Germania a izbucnit o polemică după publicarea unei fotografii a internaţionalilor germani Mesut Ozil şi Ilkay Gundogan, ambii de origine turcă, alături de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. 

Cei doi jucători au fost criticaţi, iar Ozil a anunţat în această vară să părăseşte Mannschaft-ul, considerându-se victima "rasismului şi a unei lipse de respect". 

Atacurile cele mai violente împotriva UEFA şi a preşedintelui acesteia, slovenul Aleksander Ceferin, au venit din partea ziarelor care fac parte din grupul Demiroren, aflat în proprietatea lui Yildirim Demiroren, conducătorul Federaţiei turce de fotbal. 

"Ne-a înjunghiat în spate", afirmă cotidianul Milliyet.

Citește și: Reporter GSP, BRUSCAT de bodyguarzii fiului lui Liviu Dragnea: 'Dacă eşti de la presă, pune-ţi ceva-n piept!'

Ziarul Hurriyet îl acuză la rândul său pe Ceferin că i-a "întors" pe membrii Comitetului Executiv al UEFA, pentru ca aceştia să voteze în favoarea candidaturii germane, care a obţinut 12 voturi, faţă de numai 4 pentru turci, şi o abţinere. 

"A fost 'operaţiunea Germania' din partea lui Ceferin", precizează ziarul sportiv Fanatik. 

Comentariile vehemente ale presei contrastează cu reacţia măsurată a ministrului turc al Sportului, Muharrem Kasapoglu, care s-a mulţumit doar să considere "dezamăgitoare" alegerea UEFA. 

În raportul său de evaluare publicat săptămâna trecută, UEFA şi-a exprimat "preocuparea" faţă de absenţa din proiectul Federaţiei turce de fotbal a unui "plan de acţiune în domeniul drepturilor omului", puterea turcă fiind acuzată de mai mulţi ani de derivă autoritară, subliniază AFP, adăugând că nu se ştie, însă, cât de mult a contat criteriul drepturilor omului în alegerea ţării gazdă. 

Aceasta a fost a patra candidatură nereuşită a Turciei, învinsă la un singur vot în 2010 de Franţa, în cursa pentru organizarea EURO 2016. La momentul respectiv, preşedinte al UEFA era francezul Michel Platini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.