Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Propunerea privind sistemul prezidenţial, dezbătută luni în parlament

Anadolu
Turcia parlament

Proiectul de revizuire a Constituţiei care vizează întărirea prerogativelor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, adoptat în comisie, mai trebuie votat în parlament, unde este supus dezbaterii începând de luni, transmite AFP preluat de agerpres.

Proiectul prevede transferul puterii executive a premierului către preşedinte şi ar putea să îi permită lui Erdogan, ales şef al statului în 2014 după trei mandate la conducerea executivului (2003-2014), să rămână la putere până în 2029. 

Instaurarea unui sistem prezidenţial ar fi o premieră pentru republica turcă, ce are în prezent o Constituţie care datează de la lovitura de stat militară din 1980. 

Textul, adoptat de o comisie parlamentară chiar înainte de Anul Nou, va fi dezbătut în două rânduri de către plenul parlamentului, în cursul unei proceduri care ar urma să dureze între 13 şi 15 zile, conform agenţiei de presă proguvernamentale Anadolu.

Ideea unei întăriri a prerogativelor lui Erdogan stârneşte îngrijorarea opozanţilor săi, care îl acuză de derivă autoritară, în special după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie şi campania de epurări care a urmat. 

Însă membrii majorităţii afirmă că un astfel de sistem este necesar pentru a asigura stabilitatea la conducerea statului şi că ar permite alinierea la sistemele în vigoare în Franţa sau SUA. 

Dacă schimbarea va fi validată, preşedintele nu va mai trebui să taie legăturile cu partidul său odată ales, va numi şi va revoca miniştri, va avea unul sau mai mulţi vicepreşedinţi şi va putea emite decrete. 

Noua lege prevede de asemenea trecerea de la 550 la 600 de deputaţi aleşi în parlament şi scăderea de la 25 la 18 ani a vârstei de la care cineva poate fi ales. 

Propunerea trebuie să primească voturile a cel puţin 330 din cei 550 de deputaţi pentru a putea fi supusă unui referendum. Partidul la putere, AKP, şi formaţiunea de dreapta naţionalistă MHP, care susţine textul, au împreună un total de 355 de mandate în legislativ. 

Referendumul va trebui apoi organizat în 60 de zile după votul în parlament, la finalul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.