Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA o comite și în Turcia: Cuvinte dure aruncate de la Ankara

obama erdogan

Turcia l-a atacat miercuri pe ambasadorul SUA la Ankara după ce reprezentanţa diplomatică americană s-a declarat preocupată de demiterea a 28 de primari suspectaţi de legături cu rebelii kurzi, informează France Presse.

Într-un comunicat transmis duminică, ambasada americană şi-a exprimat preocuparea după ciocnirile dintre forţele de ordine şi manifestanţii care au protestat împotriva demiterii acestor primari şi a făcut apel la alegeri anticipate pentru desemnarea succesorilor acestora.

Citește și: Un miliardar italian și-a dat soția, fostă Miss Ucraina în 2013, dispărută: Ce a aflat după două luni / VIDEO

Conform unor declaraţii transmise în direct la televiziune, ministrul turc de interne Suleyman Soylu a afirmat că respectivul comunicat al ambasadei americane este "inacceptabil, în special pentru o ţară independentă".

Atribuind comunicatul ambasadorului în persoană, Soylu a afirmat că "modul în care el s-a exprimat este asimilat unei provocări (...) şi ne-a deranjat".

Citește și: INCREDIBIL Concurenții de la Jocurile Paralimpice au obținut rezultate mai bune decât cei de la Olimpiadă / VIDEO

El a cerut de asemenea administraţiei americane să îl recheme la ordine pe ambasadorul său. "Este ceea ce aşteptăm, deoarece nu este abordarea corespunzătoare", a spus el.

Afirmând că aceste critici ale ambasadei americane înseamnă "încurajarea terorismului", Soylu a subliniat că ele pun sub semnul întrebării "sinceritatea" SUA faţă de Ankara.

Citește și: Nici în filme nu e așa: Cum a evadat, din nou, un tânăr / VIDEO

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a exprimat de asemenea 'preocuparea' Ankarei în privinţa comunicatului, într-o discuţie telefonică avută cu omologul său american John Kerry, a indicat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat transmis marţi seară.

Cavusoglu a criticat de asemenea comunicatul ambasadei într-un discurs susţinut marţi în oraşul Antalya, afirmând că ambasadorul american nu este "un guvernator al Turciei".

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară s-a culcat cu un elev mai mic cu 7 ani / FOTO

Niciunul dintre ambasadorii ţărilor străine "nu este şeful Turciei", a declarat el, adăugând că ambasadorii nu trebuie să se comporte ca guvernatori ai Turciei şi că ei trebuie "să îşi îndeplinească activitatea corect".

24 de primari au fost demişi duminică din funcţie sub suspiciunea de legături cu militanţii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), iar alţi patru - pentru legături cu fostul predicator Fethullah Gülen, acuzat că se află la originea puciului eşuat de la mijlocul lunii iulie, conform autorităţile turce.

Citește și: Samsung reacționează la bateriile de pe Galaxy Note 7: A lansat un software ce nu va mai permite încărcarea totală

Primarii demişi au fost înlocuiţi de administratori apropiaţi ai partidului aflat la putere.

La scurt timp după anunţul acestor măsuri, au izbucnit ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi în mai multe localităţi din sud-estul majoritar kurd al Turciei, informează agerpres.ro.

Citește și: INCEST Are o relație sexuală cu mama sa, deși e însurat: Cei doi au fost arestați / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.