Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin istoric, cu un avantaj pentru Erdogan

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

La o zi după un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă luni, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, potrivit AFP.

Rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale şi legislative sunt încă aşteptate. Duminică, cei 64 de milioane de turci cu drept de vot s-au prezentat masiv la urne, rata provizorie de participare apropiindu-se de 90%.

După numărarea a peste 99% din buletine, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar social-democrat, un rezultat mai bun decât spera şeful statului, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.

Pentru tabăra opoziţiei, care a cerut în ultimele săptămâni "să încheiem din primul tur" şi a declarat duminică seară că se află "în frunte", rezultatul este, în schimb, ca un duş rece.

"Dacă naţiunea noastră vrea un al doilea tur de scrutin, atunci vom câştiga în turul al doilea", a declarat duminică seară Kilicdaroglu, care conduce o coaliţie largă de şase partide de opoziţie. "Voinţa pentru schimbare în societate este mai mare de 50%", a adăugat el.

Recep Tayyip Erdogan, reales în 2018 din primul tur al scrutinului prezidenţial, a vorbit şi el în cursul nopţii în faţa unei mulţimi de susţinători.

"Cred sincer că vom continua să ne slujim poporul în următorii cinci ani", a spus Erdogan, care se află la putere din 2003. În ultimele săptămâni, el şi-a înmulţit promisiunile electorale în încercarea de a amortiza inflaţia foarte mare care loveşte ţara.

În paralel, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamic-conservator) al preşedintelui şi aliaţii săi sunt pe cale să-şi păstreze majoritatea în parlament.

În acest climat de incertitudine, indicele principal al Bursei din Istanbul a scăzut luni dimineaţă cu 4%.

Rezultatul celui de-al doilea tur va depinde în parte de un al treilea om, Sinan Ogan (naţionalist), care a câştigat aproximativ 5% din voturi în primul tur şi nu a cerut încă susţinerea unuia dintre cei doi candidaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.