DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Turcia semnează un acord de gaze naturale pe 10 ani cu Oman

duvarenglish.com
gaze turcia

Turcia a semnat un acord de achiziție de gaze naturale cu Oman, valabil pentru următorii 10 ani, a anunțat luni ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez, anunță dailysabah.com.

O delegație a companiei energetice de stat turcești BOTAȘ a vizitat Omanul pentru semnarea acordului prin care Turcia va cumpăra anual 1,4 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze din Oman, a declarat Dönmez în cadrul unui eveniment desfășurat la Istanbul.

Acordul cu Oman include, de asemenea, posibilitatea de a fi extins în continuare, dacă este necesar, a declarat Dönmez la Summitul Secolului Turciei în domeniul energiei.

"Într-un moment în care lumea, în special Europa, suferă de probleme de aprovizionare cu gaze, Turcia ia toate măsurile necesare pentru a deveni un centru de comerț cu gaze", a spus el.

Turcia depinde aproape în totalitate de importuri pentru a-și acoperi nevoile energetice, ceea ce o face vulnerabilă la creșterea costurilor care au explodat după invazia Rusiei în Ucraina. Cererea internă a crescut de la pandemie.

Aceasta importă gaze în principal din Rusia, Azerbaidjan și Iran, precum și gaze naturale lichefiate (GNL) din Qatar, Statele Unite, Nigeria și Algeria.

Piețele internaționale de gaze au fost bulversate după ce Rusia, un producător important de gaze, a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Multe țări, inclusiv cele din Uniunea Europeană, au reacționat prin sancțiuni asupra exporturilor rusești, în timp ce Rusia a întrerupt, de asemenea, livrările către Europa prin conducte.

Între timp, Turcia urmează să înceapă să pompeze în rețeaua națională gazele naturale pe care le-a descoperit în Marea Neagră până la sfârșitul lunii martie. Începând din august 2020, a descoperit treptat aproximativ 710 miliarde de metri cubi de gaze naturale, a căror valoare de piață este estimată la 1.000 de miliarde de dolari (18.810 miliarde de TL).

Dönmez a declarat că rezerva actuală este suficientă pentru a satisface o cerere de 30 de ani a Turciei, o cifră pe care a sugerat că ar putea crește pe măsură ce țara își extinde explorările de hidrocarburi.

Se așteaptă ca aproximativ 10 milioane de metri cubi (mcm) de gaze pe zi să fie transferate în faza inițială, în timp ce infrastructura a fost creată pentru a permite ca această cifră să atingă un vârf de 40 mcm până în 2026.

"Prima fază a gazului din Marea Neagră va intra în funcțiune spre sfârșitul lunii martie, iar de aici vom putea satisface un sfert din necesarul nostru de gaz la capacitate maximă de producție", a precizat Dönmez.

"Acest lucru înseamnă că importurile de gaze ale Turciei vor fi scăzut cu un sfert".

Consumul anual de gaze al Turciei a crescut de la 48 de miliarde de metri cubi (bcm) în 2020 la un nivel record de 60 de bcm în 2021. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că se așteaptă ca ea să se situeze la aproximativ 53,5 bcm în 2022.

Estimările anterioare au plasat cifra la până la 63 bcm, dar energia generată din resurse regenerabile în acest an a dus consumul de gaze în jos.

Dönmez a declarat, de asemenea, că cea de-a treia unitate plutitoare de inmagazinare și regazeificare a gazelor naturale lichefiate (FSRU) ar urma să sosească în Turcia în decurs de o săptămână și că nava și-a luat prima încărcătură și a început să navigheze.

Nava va servi la terminalul Saros FSRU, care va oferi, de asemenea, țării flexibilitatea de a efectua transporturi de GNL, în special în timpul sezonului de vară, când cererea de a pompa gaz în sistem este scăzută.

"Cu Saros FSRU, vom adăuga un nou punct de intrare în regiunea Tracia, unde consumul este ridicat. Mai important, vom deveni un actor mai activ în comerțul regional cu gaze, în special în Balcani, în conformitate cu obiectivul nostru de hub de gaze", a sugerat Dönmez.

Primul pas, a spus el, a fost făcut cu Bulgaria în acest context, întrucât acordul include o livrare anuală de gaze de aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi către Bulgaria până în 2035, ceea ce corespunde la 30% din consumul anual de gaze al țării.

Acordul dintre compania bulgară de gaze de stat Bulgargaz și BOTAȘ, semnat la începutul acestei luni, va oferi Bulgariei acces la rețeaua de gaze a Turciei și la terminalele de GNL pentru a contribui la aducerea de provizii.

"În afară de Bulgaria, derulăm procese similare cu Macedonia de Nord, România și Republica Moldova", a spus Dönmez.

În octombrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus înființarea unui hub de gaze în Turcia, în urma exploziilor care au avariat gazoductele rusești Nord Stream pe sub Marea Baltică.

Putin a sugerat dezvoltarea de terminale de transbordare și de schimb pentru gazul rusesc, ceea ce ar putea face din Turcia un centru semnificativ pentru vânzările de gaz rusesc către țări terțe.

Erdoğan a sprijinit ideea, iar cele două țări au instruit autoritățile să lucreze la o foaie de parcurs, care ar trebui să fie anunțată în curând.

De asemenea, Dönmez a declarat că Turcia va organiza un summit privind gazele naturale pe 14-15 februarie pentru a reuni la Istanbul țările furnizoare de gaze și țările consumatoare din Europa.

"Vom reuni țările furnizoare din Orientul Mijlociu, Marea Mediterană, Marea Caspică și Asia Centrală cu țările consumatoare din Europa", a precizat ministrul.

Turcia are infrastructura și experiența necesară în comerțul cu gaze, iar autoritățile iau măsuri pentru ca aceasta să devină un centru în care se stabilesc prețurile de referință regionale, a spus Dönmez.

"Obiectivul nostru este de a reuni țările furnizoare și consumatoare și de a deveni centrul de comerț cu gaze unde se stabilește prețul de referință al gazelor", a adăugat el.

Alături de miniștrii energiei, la summit sunt așteptați reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor și organizațiilor publice, ai sectorului privat și ai organizațiilor internaționale din domeniul energiei.

În cadrul evenimentului se vor discuta efectele evoluțiilor globale asupra sectorului energetic, schimbările în ceea ce privește cererea și oferta și prețurile, precum și problemele legate de securitatea aprovizionării la nivel mondial, a conchis Dönmez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.