Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia SFIDEAZĂ Nato și cumpără de la ruși sistemul de rachete

The Financial Express
Turcia steag

Turcia rămâne angajată să achiziţioneze sistemul rusesc de rachete S-400, a declarat un parlamentar turc înaintea unui termen limită informal vineri, despre care un oficial american a afirmat că Washingtonul l-a stabilit Ankarei pentru a răspunde la o ofertă rivală a Statelor Unite, informează Reuters, relatează Agerpres.

Citește și: Scandalul audierii lui Kovesi a ajuns în Parlamentul European! Un europarlamentar german sare în apărarea fostei șefe DNA

Stat membru NATO, Turcia a declarat în repetate rânduri că este angajează să cumpere sistemul rusesc de apărare antirachetă, în ciuda avertismentelor Alianţei conduse de SUA că S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare aeriană al NATO.

Volkan Bozkir, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a parlamentului turc, a spus că Ankara rămâne loială acordului cu Rusia asupra S-400 în condiţiile în care autorităţile turce au nevoie de acest sistem pe fondul preocupărilor de securitate.

"În ceea ce priveşte Patriot (sistemele de rachete n.r.), dacă oportunitatea este la un nivel pe care îl dorim, ne-am exprimat că le-am putea cumpăra şi pe acestea", a declarat el în timpul unei vizite la Washington, adăugând că relaţiile Turciei cu Rusia şi Statele Unite sunt în egală măsură importante.

"Doar pentru că (...) Rusia are probleme cu o altă ţară despre care ne pasă foarte mult - rezolvarea acestor probleme prin intermediul Turciei nu ar fi corectă", a adăugat el în faţa reporterilor.

El a spus că Ankara a plătit deja cea mai mare parte a preţului pentru S-400 şi sistemele sunt aşteptate să sosească în noiembrie.

Oficiali americani au declarat că dacă Turcia va continua cu achiziţionarea S-400, Washingtonul îşi va retrage oferta de a vinde un pachet de rachete de 3,5 miliarde de dolari Raytheon Co Patriot.

Ei au mai spus că aceasta ar periclita achiziţionarea de către Turcia a avioanelor de luptă Lockheed Martin Corp F-35 şi posibil ar avea ca rezultat impunerea de sancţiuni de către Statele Unite.

Oferta oficială a SUA pentru achiziţionarea de către Turcia a sistemelor Patriot expiră la sfârşitul lunii martie, au declarat oficiali americani pentru Reuters, după care ar trebui să fie prezentată o nouă ofertă.

Statele Unite au cerut Turciei să dea cel puţin un răspuns informal până vineri dacă va continua cu achiziţionarea S-400, a declarat un oficial american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.