Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia şi Irakul şi-au convocat reciproc ambasadorii

Recep Tayyip Erdogan

Turcia şi Irakul şi-au convocat reciproc ambasadorii în contextul în care tensiunile între cele două state vecine cresc din cauza staţionării trupelor turce pe teritoriul irakian şi a pretenţiei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a avea un rol activ în operaţiunea de cucerire a Mosul, relatează DPA.

Erdogan i-a iritat pe irakieni şi prin afirmaţia sa că musulmanii şiiţi nu ar trebui să primească permisiunea de a trăi la Mosul după ce oraşul va fi recucerit de la gruparea Stat Islamic, organizaţie sunită extremistă care controlează oraşul-cheie din 2014.

Citește și: Trenuri din India, ținte ale atacatorilor: Pasageri jefuiţi de bărbaţi înarmaţi

Agenţia turcă de stat Anadolu a relatat miercuri că ambasadorul irakian a fost convocat MAE turc, la puţin timp după ce surse de la Bagdad au anunţat că trimisul turc a fost şi el convocat pentru discuţii.

Marţi, parlamentul irakian a adoptat o rezoluţie care condamnă prezenţa militară turcă şi cere o retragere rapidă. De asemenea, corpul legislativ a denunţat o serie de comentarii recente ale lui Erdogan drept unele 'care creează diviziuni şi subminează autoritatea', sugerând revizuirea legăturilor cu Turcia.

'După ce Mosul va fi salvat de Daesh, numai arabii suniţi, turkmenii şi kurzii suniţi ar trebui să rămână acolo', a afirmat Erdogan.

Guvernul de la Bagdad este unul dominat de şiiţi şi Turcia a exprimat preocupări că armata irakiană foloseşte miliţii şiite pentru a o ajuta în lupta împotriva Stat Islamic.

Politicienii din regiunea autonomă kurdă din nord şi-au exprimat pe de altă parte preocuparea privind prezenţa militară turcă pe teritoriul Irakului. Turcia susţine că îşi menţine soldaţii în Irak pentru a-i instrui pe combatanţii locali, anunță Agerpres.

Sâmbătă, parlamentul turc a adoptat o rezoluţie care extinde mandatul ce autorizează armata să efectueze operaţiuni transfrontaliere în Irak şi Siria, notează DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.