Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia și România dau o lovitură de proporții în Europa: proiectul gigant care deja se construiește în țara noastră

gazoduct tuzla podisor

Compania turcească Kalyon Holding a aşezat pe poziţii prima bucată de ţeavă din conducta Marea Neagră - Podişor, care va asigura securitatea energetică a Europei. Conducta cu o lungime de 308 kilometri va fi finalizată în 2025, iar gazele care vor trece prin România vor ajuta Europa să reducă dependența de Rusia.

Turcia a dat startul unui proiect foarte important pentru securitatea energetică a Europei. Kalyon Holding a aşezat pe poziţii, în pământ, prima bucată de ţeavă din conducta de gaze naturale Marea Neagră - Podişor, care va răspunde nevoilor de gaz ale României şi Uniunii Europene. Prin intermediul conductei cu o lungime de 308 kilometri, care ar urma să fie finalizată în 2025, rezervele de gaz din Marea Neagră vor ajunge pe teritoriul României.

„(…) Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta cele 15 miliarde mc de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia. Operaționalizarea conductei este importantă în contextul în care se estimează pentru anii următori o creștere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar și luând în calcul finalizarea unor investiții în sectorul industrial și cel energetic și a investițiilor în dezvoltarea și extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităților la infrastructura gazieră (…)”, a declarat Directorul General al Transgaz, Ion Sterian.

A depăşit giganţii europeni

Prezent la ceremonia de inaugurare a gazoductului Marea Neagră - Podişor, vicepreşedintele turc Cevdet Yılmaz a declarat că acest proiect are o contribuţie importantă la garantarea securităţii energetice: "Kalyon Holding este o companie care şi-a pus semnătura pe proiecte simbol. Şi-a demonstrat abilităţile întregii lumi". Arătând că sectorul turcesc al antreprenoriatului internaţional a reuşit să devină o vedetă a mediului de afaceri la nivel global, datorită proiectelor prestigioase pe care le-a derulat, Yılmaz a adăugat: "Kalyon Holding şi-a pus semnătura pe cea mai mare conductă de gaze naturale din Europa, un proiect important de care suntem foarte mândri. A câştigat o licitaţie transparentă, lăsând în urmă cele mai mari firme din Europa şi obţinând un punctaj complet din punct de vedere tehnic. Acum îşi duce în Europa experienţa din domeniile construcţiilor şi energiei".

 

Proiect strategic din perspectiva Uniunii Europene

Amintind că gazoductul Marea Neagră - Podişor este cel mai mare proiect de gaze naturale al Europei, Yılmaz a adăugat că "Datorită capacităţii sale de 12 miliarde de metri cubi, are o importanţă strategică pentru UE şi România. Gazul extras va ajunge pe teritoriul României". Precizând că pe lângă relaţiile politice, economice şi militare, România şi Turcia au şi relaţii de suflet, Yılmaz a amintit că "Antreprenorii turci au derulat 211 proiecte în România, în valoare de 11 miliarde de dolari. Companiile turceşti au investiţii de 7,5 miliarde de dolari în România. Valoarea schimburilor comerciale a ajuns la trei miliarde de dolari în primele trei luni ale anului. Sperăm să încheiem anul cu o valoare a schimburilor de 12 miliarde de dolari".

 

Apel la mediu de afaceri

Viceprim-ministrul român Marian Neacşu a amintit investiţiile în infrastructură şi importanţa exploatării gazului din Marea Neagră. "Aşezăm pe poziţii în pământ primele bucăţi de ţeavă ale acestui proiect. Punem prima cărămidă". Neacşu a lansat un apel la colaborare mediului de afaceri din Turcia şi România, arătând că : "Ne completăm, se deschid noi porţi. Turcia este unul dintre principalii noştri parteneri, pe lângă UE. Schimburile comerciale au depăşit 10 miliarde de dolari, următorul obiectiv este de 15 miliarde".

Valoarea investiţiei este de 500 de milioane de euro

Gazoductul Tuzla - Podişor are o lungime de 308 kilometri, fiind construit din ţevi cu diametrul de 48 şi 40 de inchi. Gazoductul se va conecta cu coridorul BRUA (un coridor foarte important pentru securitatea energetică a Europei, care traversează Bulgaria, România, Ungaria şi Austria).

Proiectul include 20 de staţii de robinete de secționare şi 10 de stații de protecție catodică.

O mare parte a consumului din România va fi acoperită de gazul care va fi transportat din zona maritimă prin conducta cu o capacitate anuală de peste 12 miliarde de metri cubi.

Gazoductul este inclus pe lista Proiectelor de Interes Comun publicată de Uniunea Europeană în noiembrie 2015. Proiectele care contribuie la integrarea pieţelor energetice şi la securitatea furnizării de energie dar şi cele necesare pentru constituirea unui coridor energetic au fost incluse pe lista Proiectelor de Interes Comun întocmită de Comisia Europeană.

În cadrul proiectului Tuzla - Podişor, Kalyon Holding va furniza conducte de oţel în greutate de 100.000 de tone.

 

Vor fi angajate 1.200 de persoane

 

Președintele Consiliului de Administraţie al Kalyon İnşaat, Murathan Kalyoncu, a declarat că proiectul va satisface nevoile de gaze atât ale Europei, cât și ale României și că valoarea investiției este de 500 de milioane de euro. Explicând că proiectul urmează să fie finalizat în iunie 2025, Kalyoncu a spus: „1.200 de persoane vor fi angajate în cea mai aglomerată perioadă a proiectului. Am dus antreprenoriatul şi ingineria turcă peste hotare. Acest proiect va da un nou impuls relațiilor economice cu România. Arătăm lumii întregi abilităţile inginereşti ale țării noastre".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.