Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia spune că își pregătește armata pentru eliminarea unei alte lovituri de stat

en.trend.az
turcia armata

Planurile Turciei de a-şi restructura forţele armate au ca scop eliminarea posibilităţii unei alte încercări de lovitură de stat, iar măsurile sunt în linie cu structura şi spiritul NATO, a declarat vineri, într-un interviu pentru Reuters, ministrul turc al apărării, Fikri Isik.

"Restructurarea are ca scop abolirea mecanismului care a permis şase lovituri de stat mai mici sau mai mari în ultimii 60 de ani. Măsurile pe care le luăm sunt perfect în concordanţă cu structura şi spiritul NATO", a afirmat el.

Citește și: A arătat tot la piscină: Vedeta care a renunțat la haine, în București / FOTO HOT

Ca parte a restructurării, comandanţii forţelor aeriene, terestre şi navale vor raporta direct ministrului apărării. Foşti ofiţeri militari şi politicieni de opoziţie au atras atenţia că schimbările vor afecta lanţul de comandă.

"Măsurile au trei principii de bază. Primul este respectarea democraţiei. Al doilea - ele sunt produsul experienţei globale. Al treilea - măsurile vor garanta că nimeni nu va mai încerca vreodată în Turcia să organizeze o lovitură de stat", a declarat el în interviul realizat la Ankara.

Citește și: GOL PUȘCĂ Așa a fost fotografiat unul dintre cei mai doriți bărbați ai planetei / FOTO

Fikri Isik a mai spus că încă sunt în libertate 288 de militari, dintre care nouă generali, ce ar avea legături cu facţiunile din armată care au pus la cale lovitura de stat eşuată de la 15 iulie.

În acelaşi timp, el a subliniat că intenţionează să majoreze cota sectorului privat şi a micilor firme în industria de apărare turcă şi să reformeze sectorul de securitate.

Citește și: Unul dintre cei mai apreciați artiști spune că se tratează de dependență sexuală

Pe de altă parte, oficialul turc a respins îngrijorările că restructurările au slăbit capacitatea Turciei de a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic sau a militanţilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

El a precizat că ţările membre ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA continuă să atace ţinte ale Statului Islamic în Siria de la baza aeriană Incirlik din sudul Turciei. Baza respectivă a fost folosită de militari pucişti în timpul tentativei de lovitură de stat.

Citește și: OBSEDAT SEXUAL Filmează sub fustele femeilor în supermarket / VIDEO

După lovitura de stat eşuată de la 15 iulie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a emis două decrete prin care a demis circa 3.000 de membri ai armatei - a doua cea mai mare din NATO -, inclusiv peste 40% dintre generali. El a închis de asemenea liceele militare şi i-a adus pe comandanţii forţelor armate sub controlul strict al guvernului, notează agerpres.ro.

Citește și: Iată care sunt cele mai cautate jucarii sexuale / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.