Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia trimite întăriri în Idleb

afp
militari turcia

Întăriri din armata turcă au sosit marţi în provincia siriană Idleb (nord-vest), la o săptămână de la un acord ruso-turc care prevede crearea unei ”zone demilitarizate” în ultimul bastion insurgent din această ţară devastată de război, potrivit unui ING şi unui corespondent al agenţiei franceze de presă, relatează AFP preluată de news.ro.

Convoiul era însoţit de combatanţi din cadrul Frontului Naţional de Eliberare (FNL) - coaliţia rebelă pro-turcă ce deţine controlul unei părţi a enclavei situate la frontiera cu Turcia.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat că forţe turce au fost desfăşurate în mai multe posturi de observaţie ale armatei Ankarei în provincie.

În urma adoptării anul trecut de către Rusia, Iran - aliaţii regimului de la Damasc - şi Turcia - susţinătoarea rebelilor - a unui plan vizând să creeze ”zone de dezescaladare” - din care Idlebul face parte -, trupele Ankarei ocupă 12 posturi de observaţie în provincie.

Ankara şi Moscova au anunţat săptămâna trecută alt acord, al cărui scop este să se înfiinţeze o zonă demilitarizată care să servească drept zonă-tampon între teritoriile aflate sub controlul rebelilor şi jihadiştilor şi zone aflate sub controlul trupelor guvernamentale, de jur împrejur.

Acest acord a permis să se evite un asalt al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad asupra provinciei, în care, avertizează agenţii ONU şi organizaţii umanitare, există riscul unei ”băi de sânge”. Ele afirmă că se tem de ”cea mai gravă catastrofă umanitară” din secolul al XXI-lea.

Peste jumătate din regiune se află sub controlul grupării jihadiste Hayat Tahrir al-Cham (HTS), o organizaţie formată de către fosta aripă siriană a Al-Qaida, iar restul se află, în cea mai mare parte, sub controlul rebelilor pro-turci.

În virtutea acordului ruso-turc, Ankara s-a angajat ca trupele insurgente să-şi predea tot armamentul greu şi ca jihadiştii să iasă, până la mijlocul lui octombrie, din viitoarea ”zonă demilitarizată” lată de 15-20 de kilometri.

Textul prevede de asemenea o prezenţă a forţelor turce şi poliţiei militare ruse în zona demilitarizată.

Ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a anunţat săptămâna trecută că Ankara urma să trimită întăriri militare care să asigure misiuni de patrulare.

Peste 360.000 de persoane au fost ucise, iar alte câteva milioane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele de la începutul războiului din Siria, în 2011, declanşat de reprimarea în sânge a unor manifestaţii antiguvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.