Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia va continua să foreze în apele Ciprului pentru a forța mâna ciprioților greci

zf.ro
gaze marea neagra

Turcia va continua să foreze gaze în apele Ciprului dacă guvernul ciprioţilor greci, care este recunoscut la nivel internaţional, nu va accepta o propunere de cooperare făcută de ciprioţii turci, a declarat duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters potrivit news.ro.

Cavusoglu a spus că propunerea liderului cipriot turc Mustafa Akinci ca ambele părţi de pe insula divizată să colaboreze la explorarea şi exploatarea gazelor naturale ar putea contribui la stabilitatea şi pacea din estul Mediteranei.

Tensiunile din regiune au crescut după ce Turcia a cerut firmelor din energie să nu lucreze cu guvernul ciprioţilor greci şi a trimis două nave să foreze în largul insulei. Ciprul a emis mandate de arestare a echipajului unuia dintre vase, iar Uniunea Europeană discută restrângerea contactelor şi fondurilor pentru Turcia.

Disputa este provocată de suprapunerea pretenţiilor asupra apelor regionale din partea Turciei şi a Ciprului, legată de divizarea insulei, în urmă cu 45 de ani, şi de respingerea de către Ankara a acordurilor convenite de Cipru cu alte state mediteraneene referitoare la zonele economice maritime.

Într-un articol publicat de Cyprus Post, Cavusoglu a afirmat că până când ciprioţii greci vor adopta propunerile făcute sâmbătă de Akinci pentru a colabora cu ciprioţii turci, Turcia va continua operaţiunile în zonele unde autorităţile ciprioţilor turci deţin licenţă.

Nava turcească Fatih a început să foreze la vest de Cipru în luna mai. O a doua navă de foraj, Yavuz, a sosit săptămâna trecută în nord-estul insulei.

Cipru a fost divizată în 1974 după o invazie turcească declanşată de un puci scurt, inspirat de greci. Mai multe eforturi de pace au eşuat, iar descoperirea de resurse offshore, în estul Mediteranei, a complicat negocierile.

Turcia, care nu are relaţii diplomatice cu Cipru, este singura ţară care recunoaşte statul separat din nordul insulei. Cipru afirmă că operaţiunile de foraj ale Turciei contravin legislaţiei interne, iar deciziile referitoare la hidrocarburi sunt un drept suveran.

Potrivit Ankarei, autorităţile ciprioţilor greci nu pot încheia acorduri privind zonele economice maritime sau explorarea de energie în numele întregii insule. Turcia mai susţine că marea din jurul Ciprului se află pe platoul său continental.

Săptămâna trecută, diplomaţii europeni s-au pregătit să reducă contactele şi finanţarea pentru Ankara, în semn de solidaritate cu Cipru, stat membru al UE.

Un proiect de decizie discutat de diplomaţii europeni afirmă că în urma ”activităţilor ilegale de forare continue şi noi”, blocul european trebuie să reducă finanţarea legată de negocierile blocate de mult timp pentru aderarea la UE.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a criticat UE, afirmând că nu şi-a respectat îndatoririle referitoare la Cipru.

”Acum că UE intervine şi spune ce? Că va impune sancţiuni. Aplicaţi ce sancţiuni doriţi. Îmi pare rău, nu aţi apărat drepturile turcilor în nordul Ciprului. Nu v-aţi respectat promisiunile”, a spus Erdogan duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.