Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcii sunt în pragul disperării: Lira s-a prăbușit la un nou minim istoric

rt.com
recep erdogan

Moneda turcească a scăzut la un nou minim luni, înaintea ședinței băncii centrale care ar putea aduce, conform așteptărilor investitorilor, o scădere a dobânzii de referință, în ciuda inflației în creștere, scrie CNBC.

Lira se tranzacționa la 14,33 unități pentru un dolar la ora 13:25 la Istanbul, potrivit datelor Reuters, o ușoară revenire de la minimul record de 14,99 atins în cursul zilei. Este pentru prima dată când moneda a depășit 14 unități pentru un dolar, scrie mediafax.ro.

Banca centrală a Turciei a anunțat ulterior că va interveni direct pe piața valutară, vânzând dolari pentru a susține lira.

Ministrul turc de finanțe, Nureddin Nebati, a declarat luni că țara este hotărâtă să nu majoreze ratele dobânzilor - într-un ecou al poziției ferme a președintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva creșterii ratelor - ceea ce economiștii sunt de acord că ar ajuta de fapt moneda și ar ține în frâu inflația, care se apropie acum de 20% în această țară de 84 de milioane de locuitori.

"Nu vom crește rata dobânzii; veți vedea că putem face acest lucru fără a crește ratele", a declarat Nebati, adăugând că nu știe dacă relaxarea monetară a băncii centrale se va opri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.