Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turica și SUA colaborează pentru gestionarea războiului din Libia

www.usatoday.com
Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său american, Donald Trump, ale căror ţări sunt membre ale NATO, au decis marţi, cu prilejul unei discuţii telefonice, să acţioneze "mai strâns" în vederea reglementării conflictului din Libia, a anunţat preşedinţia de la Ankara, notează AFP, relatează Agerpres.

Citește și: Vicepreşedintele Comisiei Europene: 'Croaţia şi Bulgaria s-ar putea alătura zonei euro în ianuarie 2024'

Recep Tayyip Erdogan şi Donald Trump "au căzut de acord să coopereze mai strâns, ca aliaţi, pentru a promova o stabilitate durabilă în Libia", potrivit sursei.

Libia, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din Africa, este pradă unui conflict între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi al cărui sediu este la Tripoli, şi mareşalul Khalifa Haftar, care ţine sub control estul şi o parte din sudul ţării.

Primul este sprijinit de Turcia, care a trimis militari la faţa locului, iar al doilea de Egiptul vecin, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Rusia.

Parlamentul - al cărui sediu se află în estul Libiei, care îl susţine pe mareşalul Haftar -, a anunţat într-un comunicat difuzat în cursul nopţii de luni spre marţi, că este de acord cu o intervenţie militară a Egiptului împotriva Turciei în Libia în cazul unei "ameninţări".

Intervenţia militară turcă a fost decisivă pentru GNA care a putut astfel să respingă ofensiva mareşalului declanşată în aprilie 2019 împotriva capitalei Tripoli şi să preia controlul asupra întregii regiuni de nord-vest a Libiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.