Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turiştii evacuaţi din Noua Zeelandă îşi povestesc FRICA din timpul cutremurelor-VIDEO

Turiştii evacuaţi marţi cu elicopterele au povestit momentele de groază prin care au trecut în timpul seismului foarte puternic care a devastat în noaptea de duminică spre luni o regiune de coastă din Noua Zeelandă, relatează AFP.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, care a provocat moartea a două persoane, a semănat haosul în localitatea turistică Kaikoura, de pe Insula de Sud, spre care toate căile de acces terestru sunt acum impracticabile din cauza alunecărilor de teren.

''Mi-a fost teamă pentru viaţa mea'', a povestit David Foulds, un turist din Auckland sosit duminică seara împreună cu soţia sa la Kaikoura, cu câteva ore înainte de seism, şi care se afla în maşina sa oprită când s-a cutremurat Pământul.

''Am crezut că oamenii zgâlţâie maşina. Făcea pur şi simplu salturi. Când s-a oprit, am fugit. Oraşul era cu susul în jos'', a relatat el.

Citeşte şi: Omul de Fier al New York-ului, favorit să preia şefia diplomaţiei americane

Cuplul face parte din prima sută de turişti evacuaţi cu elicopterul de la Kaikoura. La momentul seismului, 1.200 de vizitatori erau prezenţi în această localitate de 2.000 de locuitori cunoscută ca punct de plecare pentru excursiile de observare a balenelor.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 23 km adâncime, în apropiere de oraşul situat la circa 90 km la nord de Christchurch, unde un seism cu magnitudinea 6,3 s-a soldat cu 185 de morţi în februarie 2011.

O navă militară, HMNZS Canterbury, care are capacitatea de a evacua sute de persoane, este aşteptată în zonă, cel mai probabil miercuri.

Între timp, au fost mobilizate patru elicoptere ale Forţelor aeriene, precum şi aparate de zbor private, pentru transportul turiştilor spre Woodend, la nord de Christchurch. Peste 1.200 de replici s-au produs după puternicul seism produs la miezul nopţii de luni spre marţi.

Situația se COMPLICĂ în R. Moldova. Dodon trece la amenințări împotriva manifestanților VIDEO

Peter Muller, un german aflat în vacanţă împreună cu soţia, fiica şi nepotul lor, cu prilejul împlinirii a 60 de ani, a relatat că s-a temut ca locuinţa mobilă în care dormeau să nu se răstoarne. ''Totul a căzut şi s-a prăbuşit în interior'', a povestit el. ''Ştiam bineînţeles de cutremurul de la Christchurch. Dar nu ne-am fi imaginat niciodată că vom trăi unul'', a adăugat bărbatul.

Factura reparaţiilor va fi probabil de miliarde de dolari, însă prima misiune a autorităţilor publice este distribuţia de provizii şi echipamente în oraşul izolat, a declarat prim-ministrul John Key.

''Nu mai există apă şi hrană, nu mai există toalete chimice, trebuie rezolvat accesul rutier şi evacuaţi turiştii şi apoi va începe munca de curăţare'', a declarat el pentru canalul TVNZ.

Alunecările de teren au provocat căderea a sute de tone de dărâmături pe o importantă axă rutieră în timp ce şinele de cale ferată au fost pur şi simplu smulse.

Razii de amploare în 10 landuri din Germania. Susţinătorii jihadiştilor sunt luaţi la puricat-FOTO

Eforturile salvatorilor sunt acum afectate de vremea nefavorabilă - ploi torenţiale şi vânt violent - însă în afara Kaikoura viaţa îşi reia puţin câte puţin cursul normal.

Noua Zeelandă se găseşte la punctul de incidenţă dintre plăcile tectonice din Australia şi Pacific, zonă care face parte din ''inelul de foc'' din Pacific, unde sunt înregistrate anual până la 15.000 de seisme.

Armata a anunţat că un avion Hercules C-103 aşteaptă să transporte provizii spre Kaikoura. Noua Zeelandă a acceptat oferta Forţelor navale ale SUA de a-i pune la dispoziţie două elicoptere MH-60. O altă ţară care şi-a oferit ajutorul este Japonia, relatează agerpres.

John Key a spus că, din cauza problemelor cu care se confruntă, a ratat prima convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump.

''Încearcă să mă sune şi asta se va întâmpla foarte curând. Voi ţine telefonul deschis'', a precizat prim-ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.