Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turiștii străini au gust: Câți dintre ei au vizitat, în 2022, Palatul Patriarhiei

basilica.ro
palatul patriarhiei

Aproximativ 25.000 de turiști din 20 de țări au vizitat anul trecut Palatul Patriarhiei, clădire istorică în care astăzi funcționează Centrul de Conferințe al Administrației Patriarhale.

Conform Raportului-sinteză prezentat de Consiliul Național Bisericesc, anul trecut, Centrul de Conferințe de la Palatul Patriarhiei a găzduit 147 evenimente organizate de Biserica Ortodoxă Română sau de instituții și societăți comerciale din țară și din străinătate.

În clădire au loc și numeroase manifestări organizate de Patriarhia Română: întruniri ale Sfântului Sinod, conferințe naționale de teologie și de artă sacră, concerte organizate de Sectoarele Patriarhiei Române, expoziții, sesiuni de comunicări științifice și alte evenimente culturale, informează basilica.ro.

Tot la Palatul Patriarhiei au loc primirile oficiale ale unor înalți oaspeți – între cei mai recenți, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, pe vremea când era Prinț de Wales, și doi papi: Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc.

Pe locul actualului Palat al Patriarhiei s-a întrunit Adunarea Deputaților care au realizat, în 24 ianuarie 1859, unirea Țării Românești cu Moldova prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române.

Noua clădire a Camerei Deputaților a fost construită în 1906-1911 după proiectul arhitectului român Dimitrie Maimarolu, dar în anii 1990 devenise nesigură.

După ce, în 2010, clădirea a fost returnată Patriarhiei Române, Biserica a lucrat patru ani la realizarea unui proiect de atragere de fonduri europene pentru repararea palatului.

După câștigarea unei finanțări de la UE în valoare de 18 milioane de euro, lucrările de reabilitare au fost realizate în timp record, într-o perioadă de doi ani – uneori și cu 500 de oameni aflați la lucru simultan.

Palatul reabilitat a fost sfințit de Părintele Patriarh Daniel în 6 iunie 2016, iar, din 9 ianuarie 2017, a fost redeschis publicului pentru vizitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.