Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turneu în Golf al ministrului de externe britanic, având ca teme cazul Khashoggi și războiul din Yemen

www.opendemocracy.net
Jeremy Hunt

Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a avut luni o întrevedere cu regele saudit Salman, cu ocazia vizitei pe care o întreprinde la Riad, vizând să accentueze presiunea asupra Arabiei Saudite în cazul jurnalistului asasinat Jamal Khashoggi şi cu privire la războiul din Yemen, relatează AFP.

Jeremy Hunt, care urmează să se întâlnească şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a discutat despre 'ultimele evoluţii în regiune' cu regele Salman, a relatat agenţia saudită SPA.

Ministrul britanic întreprinde o deplasare în zona Golfului într-o perioadă în care Arabia Saudită este puternic criticată pentru cazul Khashoggi.

'Comunitatea internaţională rămâne unită în oroare şi indignare' în faţa acestui asasinat 'brutal', a declarat şeful diplomaţiei britanice înaintea vizitei.

'Este, în mod evident, inacceptabil că toate circumstanţele (...) rămân vagi', a adăugat Hunt, chemând Riadul 'să coopereze deplin cu ancheta turcă'.

Ministrul britanic încearcă, de asemenea, să strângă sprijin în favoarea unei noi acţiuni a ONU menite să pună capăt războiului din Yemen.

Riadul intervine militar din 2015 în acest conflict, în fruntea unei coaliţii care sprijină guvernul împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran, marele rival regional al saudiţilor.

'Costul uman al războiului din Yemen este incalculabil: cu zeci de milioane de refugiaţi, foamete, boli endemice şi ani de masacre, singura soluţie este acum o decizie politică pentru a lăsa armele deoparte şi a căuta pacea', a pledat Hunt.

Marea Britanie este, alături de SUA, unul din principalii furnizori de armament pentru regatul saudit.

'Marea Britanie are o poziţie unică, atât în calitate de ţară care redactează (rezoluţia) în Consiliul de Securitate al ONU, cât şi de stat cu influenţă în regiune (...) Cer, aşadar, tuturor părţilor să se implice în acest proces', a declarat Hunt.

'Suntem martorii unei catastrofe umanitare create de om: acum este momentul să se facă diferenţa', a îndemnat Jeremy Hunt.

La Riad, ministrul britanic s-a întâlnit şi cu omologul său saudit, Adel al-Jubeir.

În continuarea turneului, va avea întrevederi cu prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, şeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, cu vicepreşedintele yemenit Ali Mohsen al-Ahmar şi cu ministrul de externe yemenit, Khaled al-Yemani.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.