Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţuţuianu: Nu sunt probleme deosebite în gestiunea bugetului SRI

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian tutuianu inquam

Nu sunt probleme deosebite în gestiunea bugetului şi în calitatea gestiunii economico-financiare a Serviciului Român de Informaţii, a declarat joi preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu, după ce comisia a discutat cu directorul Eduard Hellvig pe tema raportului Curţii de Conturi al instituţiei pe anul 2014. "Vă readuc în atenţie faptul că în presa centrală au fost publicate articole din care rezulta că SRI nu a primit o opinie favorabilă din partea Curţii de Conturi în anul 2014 legat de gestiunea bugetului şi că discuţia se poartă cu privire la o sumă de 300 milioane de euro, spunea unul dintre aceste articole. Vreau să vă fac o primă precizare: 300 milioane de euro înseamnă bugetul SRI pe anul 2014, cifră care este publică, nu ar fi putut să existe nicăieri o neregularitate cu privire la un întreg buget. În anul 2014, Curtea de Conturi a României a exprimat o opinie cu rezerve care priveşte activitatea SRI", a afirmat Ţuţuianu, după audierea directorul SRI Eduard Hellvig.

Potrivit lui Ţuţuianu, în baza actului de control întocmit a fost emisă, în luna noiembrie a anului 2015, o decizie prin care reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit un set de măsuri necesare remedierii aspectelor constatate în auditarea efectuată pe calitatea gestiunii economico-financiare. El a precizat că, în principal, raportul Curţii de Conturi vizează aspecte legate de "lipsa activităţii de verificare şi confirmare a creanţelor şi obligaţiilor SRI faţă de terţi", neconformitatea fiind identificată la doi din cei 18 ordonatori de credit supuşi auditului extern. Alte aspecte sesizate de Curtea de Conturi sunt, potrivit lui Ţuţuianu, "neconcordanţe între soldurile conturilor de materiale consumabile la unii ordonatori terţiari de credite ai SRI", unde neconformitatea a fost identificată la 3 din cei 18 ordonatori de credite supuşi auditului extern, dar pentru sume care sunt "modice".

"La nivelul instituţiei au fost luate măsuri pentru remedierea neconformităţilor semnalate de Curtea de Conturi, auditorii Curţii au verificat implementarea măsurilor care au făcut obiectul misiunii de audit public în anul 2014 şi că în 2015 nu mai avem o opinie cu rezerve. Concluzia este că nu sunt probleme deosebite în gestiunea bugetului şi în calitatea gestiunii economico-financiare a Serviciului, atât la unităţile centrale, cât şi la unităţile din subordine care au făcut obiectul auditării", a subliniat Ţuţuianu, conform Agerpres.

Comisia parlamentară de control al activităţii SRI l-a audiat joi pe directorul SRI, Eduard Hellvig, pe tema protestelor care au avut loc în ultima perioadă, precum şi referitor la "execuţia bugetară pentru anul 2014, măsurile dispuse de Curtea de Conturi şi modul în care SRI şi-a îndeplinit obligaţiile de punere în aplicare a acelor măsuri", potrivit precizărilor lui Adrian Ţuţuianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.