DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

TVR: Aspectele prezentate de MediaSind privind 'pretinse abuzuri în serviciu'-informaţii neadevărate

televiziunea-romana-tvr

TVR califică drept "informaţii neadevărate", care "nu sunt susţinute de niciun document sau poziţie oficială a vreunei autorităţi", aspectele prezentate de MediaSind privind un "pretins abuz în serviciu", după ce organizaţia a sesizat Parchetul pentru a cerceta "eventuale fapte de corupţie" din SRTv

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala TVR a anunţat într-un comunicat, joi, că a depus mai multe plângeri și denunțuri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, solicitând cercetarea eventualelor fapte de corupție atribuite conducerii Societății Române de Televiziune (SRTv).

"Aspectele prezentate sunt informaţii neadevărate care nu sunt susţinute de niciun document sau poziţie oficială a vreunei autorităţi. Semnalarea unui pretins abuz în serviciu este o acuză extrem de gravă care, după ce se va dovedi a fi un demers întreprins cu rea-credinţă, va oferi posibilitatea persoanelor vizate să acţioneze pentru apărarea drepturile lor împotriva celor care au promovat aceste informaţii neadevărate cu intenţia clară de a prejudicia Societatea Română de Televiziune".

"Punctual, faţă de acuzele menţionate în comunicatul remis astăzi de Mediasind, precizăm că dialogul social în cadrul SRTv se desfăşoară în parametri normali, dovadă fiind Contractul Colectiv de Muncă încheiat anul trecut şi care este valabil până la sfârşitul acestui an. Mai mult, dialogul social, conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, este definit ca procesul voluntar prin care partenerii sociali se informează, se consultă şi negociază în vederea stabilirii unor acorduri în probleme de interes comun. Partenerii sociali sunt definiţi ca sindicate sau organizaţii sindicale ori organizaţii patronale, precum reprezentaţii autorităţilor administraţiei publice care interactionează în procesul de dialog social. Or, Sindicatul Român al Jurnaliştilor, constituit la nivelul Agerpres, nu face parte, în accepţiunea legii şi în interpretarea dată acesteia de Ministerul Muncii, din niciuna dintre categoriile enunţate", se mai arată în document.

Citește și: Demi Moore a pozat nud pentru coperta revistei Harper's Bazaar

TVR mai precizează că "pretinsele încălcări ale HG nr. 714/2018 privind drepturile personalului din instituţiile publice nu se susţin, actul adiţional încheiat cu SPUSTv - sindicatul reprezentativ la acel moment şi cu care SRTv a negociat şi încheiat CCM în vigoare -, nu reprezintă nicio încălcare a actului normativ indicat, ci o aliniere a prevederilor CCM în spiritul aplicării HG 714/2018".

"Reamintim că, în urma raportărilor financiare anuale, SRTv a înregistrat profit net pentru exerciţiul financiar 2018, lucru care nu s-a întâmplat de foarte mulţi ani în Televiziunea Română", se transmite în acelaşi comunicat, în care se mai arată că, "faţă de acuzele conform cărora SRTv a încălcat prevederile OUG nr. 26/2012, precizăm că SRTv nu intră sub incidenţa acestor prevederi legale".

În baza Rezoluției votate în unanimitate de membrii MediaSind TVR pe 17 iulie, conducerea filialei a depus mai multe plângeri pentru a fi cercetate următoarele presupuse acțiuni ilegale întreprinse de actuala conducere a SRTV și prevăzute în legislația penală ("Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică"; "Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi"; "Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care: foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect"), potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MediaSind.

Astfel, sindicaliștii solicită cercetatea existenței unui presupus abuz în serviciu prevăzut de art. 297 Cod Penal "în cazul încălcării de către președintele-director general SRTV, Doina Gradea, și de către coordonatorii Departamentelor Resurse Umane și Juridic a Convențiilor OIM și Directivelor UE în privința relațiilor de muncă, a legislației interne privind dialogul social, a Hotărârii Consiliului de Administrație nr 69/24.06.2019 prin împiedicarea în data de 12 iulie 2019, cu ajutorul jandarmilor, a accesului reprezentanților FAIR - MediaSind abilitați de lege să participe la ședința Consiliului de Administrație în care se discutau probleme de interes profesional, social și economic pentru angajații instituției publice. Contrar Sentinței TMB nr. 7 FED/2017 și a Hotărârii CA nr. 69/2019, cele trei persoane ce ocupă funcțiile de conducere menționate mai sus au hotărât, de la sine putere, că «participarea reprezentanților Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind sau ai Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind la ședințele consiliului de administrație al SRTv sau la cele ale comitetului director SRTv/comitetelor directoare din cadrul studiourilor teritoriale ale SRTv este nelegală» - conform adresei nr. C/499 timisă de SRTv organizației noastre".

Filiala TVR a MediaSind mai solicită Parchetului cercetarea existenței "unui presupus abuz în serviciu prevăzut de art. 297 Cod Penal prin discriminarea organizației noastre în raport cu celelalte organizații apropiate/controlate de către actuala conducere".

Filiala TVR a MediaSind mai reclamă presupuse abuzuri privind cheltuielile alocate organizării Festivalului Cerbul de aur 2018 și a altor evenimente, folosirea în interes propriu a bunurilor instituției, privind organizarea unor concursuri de angajări cu "dedicație", fără participarea reprezentanților organizației sindicale, sau angajări suspecte a unor membri CA, dar și privind pierderea unor contracte pentru organizarea unor evenimente-etalon pentru Televiziunea Română, cum ar fi Festivalul George Enescu, și diverse evenimente sportive etc. în favoarea unor grupuri de interese și entități private.

"Având în vedere gravitatea acestor fapte care afectează drepturile membrilor nostri de sindicat din cea mai mare instituție de media din țară, Societatea Română de Televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să soluționeze cu celeritate aceste plângeri și denunțuri penale pentru ca persoanele vinovate de aceste fapte să răspundă în fața legii iar angajații Televiziunii Naționale să poată să-și desfășoare activitatea în condiții de legalitate și normalitate", se mai arată în comunicatul MediaSind.

Cristian Godinac, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, a declarat, joi,  că organizația are aproximativ 600 de membri în rândul angajaților din Televiziunea Publică, dar că sunt afiliați la Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind, reprezentativă pe sectorul Cultură și Mass-Media. Astfel, filiala din TVR a MediaSind este reprezentativă în Televiziunea Publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.