Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina a dat tainul Franței cu peste 1,3 miliarde de euro: cumpără 130 de locomotive electrice şi a 370 de autospeciale pentru pompieri

Trenul cu hidrogen, Germania

Ucraina şi Franţa au semnat joi mai multe acorduri interguvernamentale cu o valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, care prevăd în special livrarea de către firmele franceze a 130 de locomotive electrice şi a 370 de autospeciale pentru pompieri, informează AFP, arată Agerpres.

"Deschidem un nou capitol în cooperarea noastră economică cu Franţa" iar aceste acorduri vor permite "crearea a mii de locuri de muncă în Ucraina", a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal alături de ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, aflat în vizită la Kiev.

Un prim acord prevede achiziţionarea de către căile ferate ucrainene a 130 de locomotive electrice produse de grupul francez Alstom, un contract cu o valoare totală de peste 880 milioane de euro, potrivit autorităţilor ucrainene. În cadrul acestui proiect, autorităţile franceze au acceptat să majoreze partea producţiei realizată în Ucraina de la 20% până la 35%, a precizat Bruno Le Maire.

Un al doilea acord prevede furnizarea de către firma franceză a Desautel a 370 de autospeciale pentru pompieri cu o valoare de 300 milioane de euro pentru serviciul de situaţii de urgenţă din Ucraina.

Alte două contracte, cu o valoare de 70 de milioane de euro fiecare, se referă la renovarea unor staţii de livrare a apei potabile din Kiev şi regiunea Luhansk, în apropierea liniei frontului cu separatiştii pro-ruşi.

Din valoarea totală de 1,3 miliarde de euro a acestor acorduri, care trebuie să fie ratificate de parlamentele celor două ţări, 590 milioane de euro vor fi finanţate prin împrumuturi acordate de Trezoreria franceză şi 555 milioane de euro prin credite acordate de băncile franceze, au precizat autorităţile de la Palatul Bercy.

Ucraina, ţară care depinde de sprijinul politic al Parisului în relaţiile cu Rusia, a semnat încă din 2018 cu grupul franco-german Airbus Helicopters un acord privind livrare a a 55 de elicoptere civile în valoare de o jumătate de miliard de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.