Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina acuză băncile americane și europene de legături cu Rusia: 'Sunt vinovate de crime de război!'

ft.com
banci recesiune

Un oficial guvernamental ucrainean spune că băncile JPMorgan, HSBC, Citi și Crédit Agricole se fac vinovate de „crime de război”.

Guvernul ucrainean le-a cerut șefilor băncilor americane și europene să rupă legăturile cu grupurile care comercializează petrol rusesc, în timp ce un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski a acuzat creditorii de "crime de război".

Oleg Ustenko, consilierul economic al lui Zelenskyy, le-a scris bancherilor, inclusiv lui Jamie Dimon de la JPMorgan Chase și Noel Quinn de la HSBC, cerându-le să înceteze să mai finanțeze companiile care comercializează petrol rusesc și să vândă acțiuni în grupurile de petrol și gaze naturale Gazprom și Rosneft, susținute de stat, informează Financial Times într-un material amplu.

În scrisori, văzute de Financial Times, care au fost trimise săptămâna aceasta și au ajuns și la Citigroup și Crédit Agricole, băncile au fost acuzate că "prelungesc" războiul prin acordarea de credite companiilor care transportă petrol rusesc și li s-a spus că vor fi blocate să participe la reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Într-un interviu acordat FT, Ustenko a declarat că Ministerul ucrainean al Justiției intenționează să dea în judecată băncile la Curtea Penală Internațională odată ce războiul se va încheia și că serviciile de securitate ucrainene colectează informații despre instituțiile financiare care susțin combustibilii fosili ruși. „Din punctul meu de vedere, acestea comit crime de război pentru că ajută regimul Putin în acest mod specific și susțin regimul", a spus el, argumentând că veniturile din petrolul și gazele rusești finanțează achiziționarea de rachete folosite împotriva ucrainenilor.

CPI nu poate investiga sau urmări în justiție guverne sau corporații. Cu toate acestea, ea poate investiga și urmări în justiție persoane din aceste organizații.

Brațele de gestionare a activelor HSBC și Crédit Agricole dețin acțiuni la Gazprom și Rosneft, firmele de stat rusești de petrol și gaze. Banca Citigroup oferă facilități de credit gigantului rus Lukoil și Vitol, care tranzacționează petrol rusesc, potrivit scrisorilor.

JPMorgan acordă linii de credit pentru Vitol, în timp ce fondul său de investiții Russian Securities deține participații la Gazprom, Sberbank și Rosneft, descrise în scrisoare ca fiind unele dintre cele mai importante active economice ale Kremlinului.

Guvernul ucrainean este deosebit de supărat pe JPMorgan după ce a publicat o notă de analiză în care avertiza că încercările de a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea duce prețurile globale la o valoare "stratosferică de 380 dolari/baril".

În scrisoarea adresată lui Dimon, Ustenko a spus că nota este "alarmistă, bazată pe o analiză de slabă calitate" și s-a plâns, de asemenea, că se referă la situația din Ucraina ca la o "criză" și nu ca la o invazie rusă.

Într-o declarație, JPMorgan a spus că a jucat un rol activ în implementarea sancțiunilor occidentale. "Gestionarea acestor sancțiuni în evoluție a fost o întreprindere enormă pentru toate instituțiile financiare globale, care au implementat rapid și cu sârguință sancțiuni multilaterale împotriva marilor bănci rusești, a băncii sale centrale, a companiilor și a persoanelor fizice", a adăugat acesta.

Citigroup și Crédit Agricole nu au răspuns direct către Financial Times la comentariile lui Ustenko, dar și-au reiterat declarațiile anterioare privind suspendarea și reducerea activităților din Rusia. HSBC a refuzat să comenteze. HSBC și Citigroup sunt în discuții cu potențiali cumpărători pentru afacerile lor locale.

În privat, bancherii au remarcat că a fost imposibil să renunțe la unele dintre participațiile lor din Rusia din cauza sancțiunilor sau a suspendării de la tranzacționare a anumitor acțiuni.

Vitol a declarat că și-a redus afacerile cu petrol rusesc cu 80% de la invazie și că toate volumele rămase respectă sancțiunile occidentale, care au fost concepute pentru a menține fluxul de petrol rusesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.