Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina acuză separatiştii proruşi că pregătesc un asalt

ucraina tanc

Autorităţile de la Kiev au anunţat joi că în ultimele 24 de ore separatiştii proruşi au efectuat un număr record de atacuri asupra poziţiilor armatei ucrainene, iar mişcările de trupe ale acestora indică posibilitatea unui asalt iminent, transmite AFP.

'Poziţiile noastre au fost vizate de 153 de tiruri, la fel ca în perioada de vârf a confruntărilor', a menţionat într-un comunicat preşedintele Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Olexandr Turcinov, el făcând referire la un 'record negru' după acordurile de pace de la Minsk. În textul difuzat, sursa citată mai afirmă că în ultimele 24 de ore doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi zece răniţi.

De asemenea, 'redesfăşurarea de trupe şi echipamente în proximitatea liniei noastre defensive indică faptul că inamicul pregăteşte un asalt', a continuat Turcinov, care în prezent se află în zona de conflict. El afirmă mai departe că bombardamentele cele mai intense au avut ca ţintă poziţiile trupelor ucrainene din apropierea aeroportului din Doneţk, cucerit de separatişti în luna ianuarie.

La rândul său, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Vladislav Selezniev, a vorbit despre lupte desfăşurate în noaptea de miercuri spre joi în apropierea localităţii Semighiria, situată la 50 de kilometri nord-est de Doneţk, oraşul bastion al insurgenţilor proruşi.

De la începutul săptămânii situaţia militară s-a degradat considerabil în estul separatist al Ucrainei, mai ales aproape de oraşul-port Mariupol, un important punct strategic pe ţărmul Mării Azov, luptele şi tirurile de artilerie şi rachete continuând şi joi în această zonă. Ca de obicei, guvernul ucrainean şi rebelii proruşii s-au acuzat reciproc pentru escaladarea confruntărilor.

În ceea ce priveşte poziţia OSCE, adjunctul şefului misiunii acestei organizaţii în Ucraina, Alexander Hug, a declarat că observatorii prezenţi pe teren au constatat în ultimele zile că ambele tabere folosesc arme grele de calibrul 122 şi 152 mm, care, conform acordurilor de pace convenite în luna februarie la Minsk, ar fi trebuit să fie în prezent retrase de pe linia frontului. În plus, observatorii OSCE au consemnat o sporire a violenţelor ce conduc la noi victime în rândul civililor, precum şi la distrugerea de locuinţe şi a infrastructurii, a mai subliniat Alexander Hug.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.