Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de proporții: Ucraina susține că l-a ucis pe amiralul Viktor Soklov, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră

Digi24
Viktor-Sokolov

Armata ucraineană a afirmat luni că l-a ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Víktor Sokolov, în atacul cu rachete executat vineri asupra cartierului general al acestei flote de la Sevastopol, în Crimeea anexată, transmite AFP, conform Agerpres.

În urma loviturii aeriene, "34 de ofiţeri, printre care şi comandantul flotei ruse de la Marea Neagră, au murit", iar "105 alţi ocupanţi au fost răniţi" şi "clădirea cartierului general este ireparabilă", au susţinut pe Telegram forţele speciale ucrainene.

Conform Moscovei, antiaeriana acesteia din Crimeea a doborât în timpul atacului ucrainean de vineri cinci rachete Storm Shadow, dar o altă rachetă de acest tip a lovit cartierul general al Flotei ruse de la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a susţinut în declaraţia sa de atunci că un militar rus este dat dispărut.

Arsenalul aerian al Kievului

Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, i-a lăudat public pe piloţii avioanelor ucrainene care au lansat rachetele în această operaţiune. "Promitem că vor fi mai multe", a adăugat acelaşi comandant, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic de armata ucraineană cu rachete şi drone aeriene sau de suprafaţă.

Ucraina a folosit în aceste atacuri rachete franco-britanice Storm Shadow/Scalp, lansate de avioanele Sukhoi SU-24, şi rachete antinavă Neptun produse în Ucraina şi adaptate pentru lovirea ţintelor terestre.

Război electronic și cu drone

Rusia susţine că reuşeşte să doboare majoritatea acestor rachete şi să neutralizeze cu mijloacele de război electronic sau tot prin lovire dronele, dar unele îşi ating totuşi ţinta.

O navă de desant şi un submarin din Flota rusă de la Marea Neagră au fost avariate într-un atac cu rachete efectuat în noaptea de 13 septembrie asupra şantierului naval din Sevastopol. În noaptea următoare armata ucraineană a lovit cu drone şi rachete un sistem antiaerian rusesc S-400 Triumf în apropierea oraşului Evpatoria din Crimeea.

Dar săptămâna trecută un nou atac ucrainean, desfăşurat pe timp de zi cu opt rachete Storm Shadow, a eşuat complet, antiaeriana rusă doborând cinci dintre aceste rachete, iar celelalte nu şi-au atins ţinta.

Perdele de fum

Pentru a-şi proteja instalaţiile militare din Crimeea, armata rusă a început să folosească de asemenea perdele de fum de acoperire şi sisteme performante de război electronic.

Teritoriul Rusiei este de asemenea tot mai mult ţinta atacurilor ucrainene cu drone la care Kievul apelează ca tactică de război asimetric. Potrivit unei surse din serviciul militar de informaţii ucrainean citată cotidianul Ukrainska Pravda, preluat de agenţia EFE, mai mulţi comandanţi din cadrul regimentului al 14-lea de aviaţie al armatei ruse au murit în atacul ucrainean cu dronă efectuat duminică asupra unui aerodrom din provincia rusă Kursk.

Respectiva sursă susţine că drona a ucis sau a rănit un grup de piloţi, lucrători ai aerodromului şi un reprezentant al contrainformaţiilor militare din Serviciul Federal de Securitate rus (FSB).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.