Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina anunță că acordul cu Rusia a picat, după numai câteva ore: sute de civili sunt blocați în Mariupol

wired.com
mariupol razboi ucraina

Coridorul pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei nu a funcţionat miercuri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a acuzat partea rusă că a încălcat acordul de încetare a focului şi a blocat accesul autobuzelor, transmite AFP. "Din păcate, coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi", a deplâns miercuri seara situaţia oficialul ucrainean, după ce în cursul dimineţii a anunţat un acord "preliminar" cu Rusia pentru crearea coridorului, primul de acest tip de sâmbătă.

Citește și: Joe Biden face un anunț incredibil: Speră ca rușii să permită accesul statelor NATO în Ucraina

"Din cauza lipsei de control asupra propriei armate pe teren, ocupanţii nu au fost în măsură să asigure o încetare adecvată a focului", a subliniat doamna Vereşciuk. "În plus, din cauza dezorganizării şi a neglijenţei lor, nu au fost în măsură să asigure un transport rapid al persoanelor până în punctul în care aşteptau zecile noastre de autobuze şi ambulanţe", a adăugat ea. De sâmbătă nu a mai fost stabilit niciun coridor de evacuare în Ucraina din lipsa unui acord cu partea rusă care şi-a intensificat atacurile în estul ţării în ultimele zile.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor că SUA furnizează evaluări autorităţilor ucrainene cu privire la posibilitatea de a stabili coridoare umanitare, dar că este o "decizie dificilă" de luat.

"Au existat acorduri stabilite anterior privind coridoarele umanitare care au eşuat deoarece securitatea a fost încălcată de forţele ruse", a spus el. Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit, la rândul său, despre situaţia tragică din Mariupol, unde soldaţii ucraineni baricadaţi într-o uzină, bombardaţi şi asediaţi, au alături "sute de răniţi" şi "aproximativ o mie de civili, femei şi copii", pe care îi "protejează cu preţul vieţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.