Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina cere ajutorul Turciei: Solicită guvernului turc să blocheze accesul navelor militare ruse în Marea Neagră în caz de război

twimg.com
marea neagra rusia nato

Ucraina vede o ameninţare în prezenţa navelor militare ruseşti în apropierea frontierelor ei din Marea Neagră şi îi va cere Turciei să ia în considerare închiderea pentru Rusia a două căi navigabile, a declarat miercuri ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, potrivit Reuters.

Mai devreme luna aceasta, şase nave militare ruseşti şi un submarin au tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele către Marea Neagră pentru a participa la exerciţii în proximitatea apelor teritoriale ucrainene.

Întrebat despre prezenţa navelor ruseşti de război în apropierea frontierelor ţării sale, ambasadorul ucrainean a declarat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că aceste nave reprezintă ''un mare pericol'' pentru Ucraina şi a descris concentrarea navală rusească în Marea Neagră drept ''copleşitoare''.

''Considerăm că, în cazul unei invazii militare extinse sau a începerii acţiunilor militare împotriva Ucrainei - când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure - vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor'', a declarat diplomatul ucrainean.

Conform Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată. Rusia a acuzat deja NATO de încălcarea acestei convenţii, care limitează accesul în Marea Neagră al navelor militare ce nu aparţin ţărilor riverane.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut recent o tentativă de mediere între Rusia şi Ucraina, a declarat miercuri că Ankara va face paşii necesari pentru ca relaţiile ei cu aceste ţări să nu fie afectate. Membră a NATO, Turcia şi-a dezvoltat cooperarea militară şi energetică cu Rusia, dar în acelaşi timp a vândut drone militare Ucrainei, ceea ce a iritat Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.