Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina cere participarea Vladimir Putin la un nou summit asupra situației din Donbas

Donbas

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut vineri, la Paris, organizarea unui nou summit cu participarea Rusiei, Franţei şi Germaniei, pentru a obţine "un nou progres" în soluţionarea conflictului dintre Kiev şi Moscova în regiunea Donbas, informează AFP potrivit Agerpres.

"Ucraina este convinsă că pentru a merge înainte, este nevoie de un nou summit al liderilor în format Normandia", a declarat Kuleba după o convorbire cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian.

Pe 9 decembrie 2019, preşedinţii francez Emmanuel Macron, rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cancelarul federal german Angela Merkel s-au reunit la Paris pentru o primă întrevedere între liderii rus şi ucrainean. Putin şi Zelenski şi-au exprimat atunci dezacordul, afirmând totodată că doresc să le depăşească.

"Este nevoie acum de acest (nou) summit cu participarea lui Putin, pentru un nou pas înainte", a insistat şeful diplomaţiei ucrainene, exprimându-şi regretul că cele două puncte de trecere deschise de Kiev la frontieră rămân închise de partea rusă."Am epuizat toate (...) eforturile noastre", a mai spus el.

Ucraina se confruntă din 2014 cu separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile sale estice Doneţk şi Lugansk, în cel mai sângeros război din Europa după cel din Balcani din anii 1990.

Conflictul care a început cu câteva săptămâni după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova a făcut până acum peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de refugiaţi. Intensitatea luptelor a scăzut în general după încheierea acordurilor de pace în 2015, însă de atunci procesul politic nu avansează.

Le Drian a estimat că "foaia de parcurs" decisă în decembrie 2019 este "în continuare pe masă". "Au existat progrese în materie de securitate care s-au tradus printr-un armistiţiu ce a fost respectat, dar care astăzi se clatină un pic", a constat el, în condiţiile în care două persoane - un soldat şi un civil - au fost ucise şi alte patru au fost rănite la începutul săptămânii într-o escaladare a ostilităţilor.

"Trebuie continuate concluziile acestei reuniuni de la Paris pentru a reactiva dimensiunea politică a acestui acord şi este necesară vigilenţă în special asupra dimensiunii securitare. Însă, pentru a avansa, trebuie în mod evident ca toţi actorii (procesului) să fie decişi să o facă", a subliniat ministrul francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.