Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina dă 'flit' Belgiei în cazul presupuselor arme folosite de grupările rebele în atacurile împotriva Rusiei

armata ucraineană

Într-un comentariu pentru postul de știri Suspilne, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrii Iusov, a răspuns la articolele din presă privind presupusa utilizare a armelor de fabricație occidentală de către milițiile ruse anti-Kremlin care luptă de partea Ucrainei. Iusov disculpă Ucraina de orice posibilă vină că armele Occidentale ar fi căzut în mâna grupărilor anti-Kremlin. Belgia este pusă într-o situație cu atât mai delicată, cu cât a ajutat Ucraina cu arme, iar acum ele ar fi fost folosite în atacuri împotriva Rusiei, tocmai din acest motiv premierul belgian a și început o anchetă.

Andrii Iusov a declarat că astfel de întrebări ar trebui adresate Corpului Voluntarilor Ruși și Legiunii Libertatea Rusiei, deoarece acestea „operează în mod autonom" pe teritoriul rusesc. „În ceea ce privește alte chestiuni, cred că Ministerul Apărării va comenta în mod corespunzător", a adăugat Iusov, relatează Kyivindependent.

Iusov a confirmat pentru Suspilne că, deși operațiunea a avut ca scop crearea unei "fâșii sigure" la granița ruso-ucraineană, aceasta este condusă "exclusiv de cetățeni ruși". El a declarat apoi pentru CNN că unitățile care au trecut granița făceau "parte din forțele de apărare și securitate" din Ucraina, dar "în Rusia, ele acționează ca entități independente".

Mykhailo Podoliak, un consilier al șefului Biroului prezidențial al Ucrainei, a negat orice implicare a Kievului.

La 3 iunie, Washington Post a scris că militanții anti-guvernamentali ruși ar fi folosit puști fabricate de Belgia și Republica Cehă, precum și vehicule tactice trimise inițial în Ucraina de SUA și Polonia în raidul lor transfrontalier din 22 mai în regiunea rusă Belgorod.

Ce a cerut premierul belgian

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a declarat că țara sa va lansa o anchetă privind presupusa utilizare a armelor sale pe teritoriul rusesc.

De asemenea, New York Times a relatat că milițiile anti-Kremlin au folosit vehicule blindate de fabricație americană în timpul operațiunilor lor în Rusia.

Ce arme americane ar fi folost grupările anti-Kremlin

Articolul susținea că grupările par să fi folosit modele internaționale MaxxPros de vehicule protejate împotriva ambuscadelor și rezistente la mine (MRAP), despre care se știe că sunt furnizate Ucrainei doar de Washington.

La 24 mai, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA analizează aceste articole.

Legiunea Rusiei Libere și Corpul Voluntarilor Ruși au revendicat responsabilitatea pentru luptele din interiorul Rusiei și pentru ocuparea satelor rusești din apropierea graniței ucrainene.

Oficialii ucraineni au emis declarații mixte ca răspuns la incursiunea din 22 mai din regiunea Belgorod.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.