Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina e acuzată că plănuia atacuri la mai multe centrale nucleare rusești: Rusia a săltat mai mulți sabotori

captura YouTube
Rusia spetnaz FSB

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat joi că a arestat "sabotori" cu legături cu serviciile secrete ucrainene care plănuiau să perturbe funcţionarea unor centrale nucleare ruse, informează AFP, citat de Agerpres.

"Un grup de sabotaj al Serviciului de informaţii externe ucrainean (...) a încercat să arunce în aer circa 30 de linii de alimentare electrică la centralele nucleare din Leningrad şi Kalinin", în nord-vestul Rusiei, a anunţat FSB într-un comunicat.

"Conform ideii serviciilor speciale ucrainene, aceasta urma să ducă la oprirea unor reactoare nucleare, la perturbarea funcţionării normale a unor centrale nucleare şi să provoace un important prejudiciu economiei şi reputaţiei Rusiei", potrivit aceleiaşi surse.

"Sabotorii au reuşit să arunce în aer stâlpul unei linii de înaltă tensiune şi să amplaseze mine la baza altor patru linii de înaltă tensiune la centrala nucleară Leningrad", situată în regiunea cu acelaşi nume, la circa 30 de kilometri de oraşul Sankt-Petersburg, a detaliat FSB.

Încărcături explozive au fost de asemenea plasate lângă şapte stâlpi de linii de înaltă tensiune racordate la centrala de la Kalinin, a continuat FSB.

Doi "cetăţeni ucraineni, Aleksandr Maistruk, născut în 1978 (...), şi Eduard Usatenko, născut în 1974", au fost arestaţi în legătură cu aceste atacuri şi riscă până la 20 de ani de închisoare, precizează comunicatul.

Un mandat de căutare a fost emis pe numele unui al treilea bărbat, Iuri Kişciak, un ruso-ucrainean născut în 1963, potrivit aceleiaşi surse.

"Doi complici ruşi ai sabotorilor au fost identificaţi şi arestaţi", potrivit FSB, care îi acuză că au furnizat mijloace de comunicare şi vehicule cu plăcuţe de înmatriculare false.

Serviciile speciale ruse au confiscat de asemenea de la "sabotori" 36,5 kg de explozibil şi circa 60 de detonatoare, potrivit comunicatului.

A fost declanşată o anchetă pentru "sabotaj" şi "trafic de explozivi".

La începutul lui mai, cu câteva zile înainte de festivităţile prilejuite de Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, Rusia a fost zguduită de o serie de atentate şi se sabotaje, printre care deraierea a două trenuri de marfă şi un incendiu într-un depozit petrolier cauzat de un atac cu dronă.

Autorităţile ruse au anunţat de asemenea la începutul lui mai că o linie de înaltă tensiune a fost avariată în regiunea Leningrad, fără a furniza detalii la momentul faptelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.