Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina e comparată cu Statul Islamic, din cauza închiderii școlilor românești

jihad jihadisti islam islamisti

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a trimis o scrisoare de protest ambasadorului Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, precum și Șefului Misiunii Ucrainei la UE, Mykola Tochytskyi, prin care pune la punct Ucraina din cauza Noii Legea a Educației, adoptată marți, 5 septembrie 2017, în Rada Supremă.

”Legea 3419-D aruncă în aer situația și așa chinuită a comunităților de români din Ucraina. Legea adoptată de Legislativul de la Kiev reia și ridică la un nivel alarmant o politică agresivă de deznaționalizare a minorităților etnice din Ucraina. Este distrus, nimicit, anulat un sistemul educațional care, pentru multe minorități, avea o tradiție de sute de ani! Prin această lege, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, adoptată de Consiliul Europei, prin care „statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă” este, pur și simplu, castrată în Ucraina!”, se arată în scrisoarea europarlamentarului român.

Citește și: Încă o lovitură pentru Guvernul Tudose! Cine își exprimă mai nou îngrijorarea

Mai grav, arată Rebega, ”înlocuirea treptată a materiilor care se predau în limba română cu alte cursuri în limba ucraineană, face ca, până în 2027, învățământul în limba română să rămână doar în clasele primare, iar în clasele medii (V-IX) învățământul să fie în limba de stat, cu elemente în limba română / în limba minorității respective. Deduc de aici că nici măcar situația claselor gimnaziale nu e foarte clară, atăta timp cât „învățământul în limba de stat cu elemente în limba română” e la fel de amibguu ca și angajamentul Ucrainei privind protecția minorității românești”.

Europarlamentarul român arată în scrisoarea trimisă oficialilor ucraineni că ”dreptul minorităților la învățământul în limba maternă, la nivelurile mediu și superior este un vector identitar, cultural și istoric, esențial. Anularea acestuia este un act condamnabil și de netolerat!”.

Citește și: Pe ce loc a ajuns Halep acum, după ce a fost eliminată din primul tur la US Open. Suma pe care a pierdut-o

Rebega îi avertizează de altfel pe oficialii Ucrainei: ”Nu voi asista pasiv la amputarea identitară și spirituală a celor 400.000 de etnici români care trăiesc în prezent în Ucraina! Demersurile mele nu se vor opri până când autoritățile ucrainiene nu vor reconsidera din temelii noua Lege a Educației, astfel încât românilor autohtoni din Bucovina de nord, Herța, Basarabia de sud, ori Maramureșul de peste Tisa nu li se va garanta dreptul de a urma școala în limba lor maternă, la toate nivelurile!”

Rebega mai spune că, prin această acțiune, ”clasa politică de la Kiev nu face decât să perpetueze despotismul Imperiului țarist și totalitarismul sovietic, regimuri care au urmărit cu obstinație rusificarea teritoriilor ocupate”.

Citește și: Marcel Toader a spus tot: pentru ce tarif cânta Maria Constantin pe seară

Făcând recurs la istorie, europarlamentarul apreciază că ”România a cedat nepermis de mult în Tratatul de bază româno-ucrainean din 1997. A fost un tratat în care am sacrificat drepturi istorice cu gândul că un viitor comun european ar putea vindeca rănile nedreptăților suferite de români. România a cedat, iar Ucraina ne-a întors spatele!”

Scrisoarea atrage ateția că ”poate că, geografic, Ucraina este în Europa, dar, politic, liderii săi au trimis-o dincolo de Afganistan, pe lângă Statul Islamic! Din punct de vedere moral, Ucraina a încetat să fie un stat european!” și se încheie cu solicitarea: ”Excelențele Voastre, în acest al 12-lea ceas, vă rog să transmiteți domnului Președinte Petro Poroșenko solicitarea de a nu promulga această lege!”.

Citește și: Vă așteptați? Cine este cel mai bine plătit fotbalist român din lume .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.