Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina face un anunț în premieră de la începerea războiului: Bărbații ucraineni plecați în străinătate vor primi ordine de încorporare

kyivindependent.com
Rustem Umerov

Bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani care locuiesc în străinătate vor primi citaţii să se prezinte la serviciul militar, a declarat ministrul apărării, Rustem Umerov, citat de BBC. Ministrul a spus că este vorba despre o "invitaţie", dar a sugerat că vor exista sancţiuni împotriva celor care nu se vor conforma. Cu toate acestea, ulterior, un purtător de cuvânt a negat că s-ar lua în considerare o mobilizare a cetăţenilor din străinătate.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi jurnaliştilor că este nevoie de 450.000-500.000 de noi soldaţi, dar realizarea acestui efectiv este o "problemă sensibilă".

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care recenta contraofensivă a Ucrainei pare să se fi blocat. De asemenea, Kievul nu a reuşit să mai obţină ajutor de la parteneri, republicanii din SUA blocând un pachet militar în valoare de 61 de miliarde de dolari, în timp ce în Europa, Ungaria s-a opus unui acord financiar al UE în valoare de 50 de miliarde de euro.

Într-o analiză a cifrelor furnizate în noiembrie de agenţia de statistică a UE, Eurostat, BBC Ucraina a constatat că aproximativ 768.000 de bărbaţi ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani au părăsit ţara - mergând doar în UE - de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Statistica nu îi include pe cetăţenii care locuiesc în afara UE sau pe cei care locuiesc oriunde în străinătate de dinainte de februarie 2022.

Într-un interviu pentru publicaţiile Die Welt, Bild şi Politico, Rustem Umerov a descris campania de recrutare ca fiind "nu o pedeapsă", ci "o onoare". "Încă discutăm ce ar trebui să se întâmple, dacă nu vin de bunăvoie", a spus el.

Dar, ulterior, un purtător de cuvânt al ministerului a părut să nege că ar fi vorba de orice fel de constrângere. "Nu există nicio discuţie pe ordinea de zi cu privire la o convocare din străinătate", a declarat Illarion Pavliuk, citat de presa ucraineană. "Dacă cetăţenii Ucrainei doresc să se înroleze (în armată), ei vin (de bunăvoie) în Ucraina pentru a se înrola", a punctat el.

De altfel, nu există centre de recrutare în afara Ucrainei, iar autorităţile ucrainene nu au mijloace de a obliga pe cineva să se prezinte.

Ministrul apărării a declarat că este important să fie corect, informându-i pe cei mobilizaţi despre cum vor fi instruiţi şi echipaţi, când şi unde vor servi şi când vor fi eliberaţi din serviciul militar. Volodimir Zelenski a sugerat marţi, în conferinţa sa de presă de sfârşit de an, că în prezent există 500.000 de soldaţi ucraineni pe front. De asemenea, el a recunoscut că există probleme legate de rotaţia trupelor şi de permisii. În prezent, recruţii şi voluntarii sunt obligaţi să servească până la sfârşitul războiului şi au dreptul la doar 10 zile de permisie pe an.

Prin comparaţie, liderul rus Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că 617.000 de soldaţi ruşi participă la aşa-numita "operaţiune militară specială" din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.