Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina este dispusă să facă Rusiei o concesie: Kievul vrea să obţină includerea mai multor porturi şi mărfuri în acordul pentru cerealele de pe Marea Neagră

Agerpres
cereale ucraina

Ucraina este dispusă să facă Rusiei o concesie: Kievul vrea să obţină includerea mai multor porturi şi mărfuri în acordul pentru cerealele de pe Marea Neagră

Kievul ar lua în considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc să tranziteze teritoriul său pentru export, cu condiţia ca acordul recent reînnoit privind transportul cerealelor pe Marea Neagră să fie extins pentru a include mai multe porturi ucrainene şi o gamă mai largă de mărfuri, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Este pentru prima dată când Kievul îşi expune public poziţia faţă de problema amoniacului rusesc, pe care Moscova doreşte să îl expedieze printr-o conductă ce traversează Ucraina până la Marea Neagră.

Rusia, un exportator major de amoniac, a făcut presiuni pentru reluarea livrărilor de amoniac prin intermediul unei conducte care duce de la Togliati, Rusia, până la portul ucrainean Pivdenni de la Marea Neagră, în apropiere de Odesa, conducta fiind proiectată să pompeze până la 2,5 milioane de tone de amoniac anual.

Şi Naţiunile Unite au susţinut reluarea transporturilor de amoniac prin conductă, pentru a încerca să ajute la securitatea alimentară globală.

Iniţiativa pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, negociată de Turcia şi de Naţiunile Unite în iulie anul trecut, facilitează "transportul în siguranţă pentru exportul de cereale şi produse alimentare şi îngrăşăminte conexe, inclusiv amoniac" din trei porturi ucrainene. Sursa guvernamentală ucraineană a declarat pentru Reuters, sub acoperirea anonimatului, că termenii acordului nu acoperă tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina.

Rusia obişnuia să exporte 4,4 milioane de tone de amoniac pe an - reprezentând 20% din comerţul maritim global - înainte de a invada Ucraina, în februarie anul trecut.

În ciuda ameninţărilor Rusiei de a se retrage din acordul privind cererealele, iniţiativa de la Marea Neagră a fost prelungită miercuri cu două luni, cu o zi înainte de a expira.

UCRAINA VREA MAI MULTE PORTURI ŞI MAI MULTE MĂRFURI

Doar trei dintre principalele porturi ucrainene de la Marea Neagră sunt incluse în acord. Kievul a declarat în repetate rânduri că ar dori ca acordul să acopere mai multe porturi, dar şi mai multe produse.

Sursa guvernamentală a declarat că textul convenit miercuri nu menţionează conducta de amoniac Togliati-Odesa şi tranzitul pe teritoriul ucrainean şi că ar fi necesar un alt acord pentru a acoperi ruta ucraineană. În schimb, Ucraina ar urma să pună anumite condiţii.

"Noi spunem următoarele: dacă (acordul) include conducta de amoniac, atunci Ucraina ar trebui să primească unele lucruri suplimentare care vor servi intereselor noastre naţionale", a declarat sursa ucraineană. "Este vorba de extinderea geografiei acordului şi a listei de bunuri (pentru export prin coridorul securizat de la Marea Neagră). Atunci asta ar putea servi intereselor ţării noastre", a afirmat oficialul ucrainean.

Sursa nu a precizat care sunt mărfurile suplimentare pe care Ucraina doreşte să le includă, dar oficialii de la Kiev declaraseră anterior că ţara, care obişnuia să exporte oţel pe Marea Neagră, trebuie să exporte şi produse din oţel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.