Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina începe bătălia juridică cu Rusia: procurorul general al Ucrainei a depus mărturie despre presupusele crime de război la Comisia Helsinki

wikimedia.org
Irina Venediktova Iryna Venediktova

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova (foto), a depus mărturie la audierile Comisiei de la Helsinki privind presupusele crime de război ale Rusiei în Ucraina, a anunțat joi Venediktova.

"Comisia Helsinki a Congresului SUA a organizat o audiere cu privire la crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Am depus mărturie la audieri despre atrocitățile oribile comise de armata rusă pe teritoriul nostru: bombardarea deliberată a obiectelor civile, ucideri și tortură, utilizarea violului ca armă", a declarat Venediktova într-o declarație pe Facebook, relatează CNN.

Comisia Helsinki este o comisie guvernamentală americană care "promovează drepturile omului, securitatea militară și cooperarea economică în 57 de țări", potrivit site-ului său. Printre comisari se numără membri ai Senatului SUA, ai Camerei Reprezentanților și ai ramurii executive.

Procurorul general ucrainean a susținut că armata rusă a comis peste 9.800 de crime de război în 70 de zile de război. Ea a adăugat că deblocarea Mariupolului și sfârșitul ocupării teritoriilor va deschide și mai multe cazuri oribile pe care Ucraina le va investiga.

Ea a spus că "căptușeala roșie a audierilor au fost semnele de genocid al poporului ucrainean și urmărirea penală a principalului criminal de război în serie al secolului XXI".

"Deportarea copiilor noștri pentru a le șterge identitatea și a-i crește ca ruși este o dovadă directă a planului de a distruge Ucraina. Sarcina primordială a comunității mondiale este de a dezvolta un mecanism internațional eficient de justiție și responsabilitate pentru crimele Rusiei în Ucraina, care va deveni un instrument acum și o garanție pentru viitor", a declarat Venediktova.

Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a afirmat că forțele rusești au deportat aproape 40.000 de persoane din Mariupol în Rusia sau în Republica Populară separatistă Donețk.

Vezi si: Interviu cu istoricul Armand Goșu despre războiul din Ucraina: ‘Pe termen lung e imposibil de câștigat războiul de către Rusia’ | VIDEO

De asemenea, Rusia a declarat că a "evacuat" peste un milion de persoane pe teritoriul rusesc începând cu 24 februarie.

Nu există nicio modalitate de a verifica datele rusești privind evacuările. Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că mii de cetățeni sunt deportați în Rusia cu forța.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.