Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina: Inflaţia lunară a preţurilor de consum a încetinit în noiembrie la 0,7%, de la 2,5% în luna octombrie

InfoTag
inflatie

Inflaţia lunară a preţurilor de consum din Ucraina a încetinit la 0,7% în noiembrie, de la 2,5% luna precedentă, a anunţat vineri Comitetul de Stat pentru Statistică, citat de Reuters. Potrivit acestuia, inflaţia de consum a încetinit la 26,5% în noiembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, informează news.ro.

Pagubele grave aduse infrastructurii energetice a Ucrainei produse de valurile de atacuri aeriene ruse au fost un şoc cheie pentru economie în octombrie şi noiembrie, a declarat Ministerul Economiei.

Întreprinderile au fost forţate să reducă orele de lucru şi s-au confruntat cu provocări logistice severe din cauza deficitului de energie electrică şi a întreruperilor lungi de curent.

Economia Ucrainei a fost grav lovită de invazia Rusiei din 24 februarie şi de peste nouă luni de război. Moscova a efectuat o serie de atacuri cu rachete în ultimele săptămâni, lovind infrastructura critică din întreaga ţară.

"Acum, situaţia cu preţurile la alimente se stabilizează treptat. Acţiunile guvernamentale de control al tarifelor la utilităţi pentru rezidenţi au contribuit, de asemenea, la reducerea inflaţiei", a declarat ministrul Economiei Iulia Sviridenko, într-un comunicat.

Sviridenko se aştepta ca inflaţia anuală din 2022 să rămână sub 30%, aşa cum a anticipat anterior guvernul. Comisia de statistică a mai spus că produsul intern brut a scăzut cu 30,8% în trimestru al al treilea al anului 2022, după o scădere de 37,2% în trimestrul al doilea.

Ministerul Economiei a declarat anterior că trebuie să-şi reducă perspectivele economice pentru întregul an, fiind anticipat un declin al PIB-ului de 33,2%. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Ucrainei să scadă cu aproximativ 35% în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.