Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina intenţionează să vândă anul viitor cinci mari companii de stat

ucraina

Ucraina intenţionează să vândă anul viitor cinci mari companii de stat, prima licitaţie fiind aşteptată în următoarele şase luni, a anunţat marţi şeful Fondului Proprietăţii de Stat, Dmytro Sennychenko, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Până acum, au fost incluse în Fondul Proprietăţii de Stat 20 de mari companii care sunt pregătite pentru vânzare. Alte 5-10 vor fi transferate în următoarele trei luni de la ministerele care le pregătesc pentru a fi scoase la vânzare, a precizat Sennychenko. Acesta se aşteaptă ca anul viitor Ucraina să obţină din privatizări 12 miliarde de grivne (498 milioane de dolari), jumătate din sumă urmând să fie generată de vânzarea marilor companii de stat. 

În prima fază vor fi privatizate United Mining and Chemical Company, Elekrtovazhmash şi un hotel din centrul Kievului. 

"Vom vedea privatizări ale marilor companii, cel puţin trei-cinci dintre acestea în 2020. Am început să lucrăm la auditul intern, la schimbarea conducerii şi la publicarea datelor", a afirmat Sennychenko pentru Reuters, adăugând că au fost numite o serie de bănci şi consultanţi în procesul de privatizare.

Citește și: Unul dintre cei mai importanţi diplomaţi ai Administraţiei lui Donald Trump respinge teza privind amestecul Ucrainei în alegerile din SUA

Fondul va vinde integral companiile printr-un proces de licitaţie. Nu vor exista restricţii privind participarea la licitaţii a investitorilor străini, deşi vor fi excluşi cei cu sediul în Rusia, a informat şeful Fondului Proprietăţii de Stat. 

Progresele în vânzarea a peste 3.700 de companii de stat, multe înregistrând pierderi, au fost încetinite după ce în urmă cu aproape doi ani Ucraina a modificat legislaţia privind privatizările. 

Eforturile privind privatizările sunt sprijinite de Fondul Monetar Internaţional, care speră că autorităţile din Ucraina vor reduce corupţia, vor majora veniturile statului şi vor atrage noi investitori străini. 

Un oficial ucrainean a declarat luna trecută pentru Reuters că Ucraina, consiliată de experţii Fondului Monetar Internaţional, finalizează modificările la legislaţia privind insolvenţa bancară, ca parte a eforturilor autorităţilor de la Kiev de a obţine un nou program de asistenţă pe trei ani. 

Guvernul ucrainean vrea să obţină un nou program cu FMI, în valoare de 5-6 miliarde de dolari, care să sprijine economia ţării şi, totodată, să trimită investitorilor un semnal cu privire la dorinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a face reforme şi a combate corupţia. Acest nou program ar urma să înlocuiască actualul acord stand-by, în valoare de 3,9 miliarde dolari, care expiră anul următor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.