Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina intră în Uniunea Europeană doar când vrea Vladimir Putin

news.pn
referendum ucraina ue

Ucraina nu va putea deveni parte a UE atât timp cât trupele ruse se află pe teritoriul său. Una dintre condițiile pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este încetarea războiului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu acordat DW.

"Nu, este imposibil. Dar ideea este ca Ucraina să iasă din acest conflict ca un câștigător, suveran, independent, liber și capabil să facă această alegere în sine. Și cred că Ucraina luptă pentru ca acest lucru să se întâmple. UE ar trebui să sprijine Ucraina în atingerea acestui obiectiv", este modul în care Timmermans a răspuns la întrebarea dacă Ucraina poate deveni membră a UE dacă există trupe ruse pe teritoriul ucrainean, relatează ZN.ua.

Toate aceste declarații trebuie văzute în contextul în care Occidentul și Ucraina se pregătesc de un război pe termen lung în Ucraina.

Frans Timmermans a comparat potențiala aderare a Ucrainei la UE din punct de vedere al influenței cu cea mai mare extindere unică a blocului comunitar din 2004. În opinia sa, acest lucru va schimba cu adevărat caracterul UE. „Pentru a dovedi că acestea nu sunt doar conversații, trebuie să arătăm în direct ce anume putem face pentru a aduce Ucraina mai aproape de UE", a declarat Timmermans. "Trebuie să răspundem la acest lucru spunându-le Ucrainei: ok, acum ați adoptat această lege, în următorii ani vă vom ajuta să o implementați și vă oferim sprijin pentru ca punerea sa în aplicare să aibă succes. Acest proces de pregătire pentru aderare va fi extrem de important, dar trebuie să-l începem imediat", a comentat vicepreședintele Comisiei Europene cu privire la primii pași ai Kievului pentru îndeplinirea criteriilor de aderare.

Timmermans a subliniat, de asemenea, rolul potențial al Ucrainei în punerea în aplicare a strategiei de tranziție energetică în UE. "Trebuie să facem din Ucraina parte a viitoarei economii a UE privind hidrogenul. Ucraina este ideală pentru a deveni un producător major de hidrogen verde și biometan pentru bunurile care vor fi necesare pentru economia curată a Europei în viitor", a explicat el.

Atunci când Ucraina a dobândit statutul oficial de candidat la aderarea la UE, Comisia Europeană a informat că, pentru a accepta Kievul, este necesar să se îndeplinească criteriile de la Copenhaga – condițiile pentru aderarea la UE, adoptate în 1993. Printre acestea, în special, prezența unor instituții stabile ale statului, o economie de piață, precum și capacitatea de a-și îndeplini în mod eficient obligațiile unui membru al UE.

În plus, Comisia Europeană a formulat șapte condiții pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească pe calea aderării la UE. În special, se referă la reformele judiciare, la lupta împotriva corupției, la deoligarhizare, precum și la politicile față de minoritățile naționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.