Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea secretă în plină noapte prin care Ucraina a încercat recucerirea centralei Zaporojie: 600 de militari de elită au lansat un atac fulger

Digi24
Zaporojie

AIEA a anunţat că deţine informaţii în legătură cu un articol din presa britanică, care aparent descrie o amplă operaţiune ucraineană din octombrie trecut care a avut ca obiectiv preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporijjia, relatează BBC, potrivit Rador.

Conform publicaţiei "The Times", în asaltul eşuat au fost implicaţi aproape 600 de militari ucraineni de elită, la bordul a mai mult de 30 de ambarcaţiuni. Se pare că soldaţii au încercat să traverseze noaptea lacul de acumulare de pe fluviul Nipru unde este situată centrala nucleară, însă au fost respinşi de forţele ruseşti. Ruşii controlează centrala nucleară de când au ocupat-o cu forţa, la începutul războiului.

Reacția Kievului

Autorităţile de la Kiev nu au confirmat niciun astfel de atac. Cu toate acestea, în octombrie, misiunea rusă la AIEA a comunicat că forţele ruseşti au împiedicat o tentativă ucraineană de reocupare a centralei.

Context

Infrastructura energetică a ţării a fost vizată în repetate rânduri de atacurile ruse, iar cea mai mare centrală atomică din Europa, cea de la Zaporojie, care contribuia într-o proporţie semnificativă la producţia energetică a ţării, este sub ocupaţie rusă din primele luni ale războiului şi are oprite toate cele şase reactoare.

În plus, sunt tot mai multe îngrijorări, inclusiv din partea agenţiei ONU pentru energie nucleară (AIEA), că securitatea ei nu va putea fi menţinută în condiţiile în care linia frontului trece prin regiunea Zaporojie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.