Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina - Organizaţia World Heritage Watch face apel la donaţii pentru a securiza bunurile culturale

Artmark
expozitie de arta tablouri

Organizaţia de protejare a monumentelor World Heritage Watch, cu sediul la Berlin, cere muzeelor, sălilor de expoziţii şi galeriilor din lume să facă donaţii în materiale de ambalat cu scopul de a securiza bunurile culturale ucrainene, potrivit Le Figaro, relatează News.ro.

„Patrimoniul cultural al Ucrainei se confruntă cu un pericol mare de a fi distrus sau jefuit”, se arată în comunicatul organizaţiei, în faţa forţelor ruse care „bombardează din ce în ce mai mult oraşele ucrainene”.

Din primele zile ale invaziei ruse, Muzeul din Ivankiv, un mic oraş din nord-vestul Kievului, a fost devastat de atacurile ruşilor distrugând aproape 25 de pânze de artă naivă ale pictoriţei ucrainene Maria Primachenko.

Un scenariu car eîngrijorează organizaţia germană pentru că Ucraina deţine un patrimoniu cultural vast, repartizat astăzi în mai multe oraşe ictime ale bombardamentelor, precum capitala, Kiev.

Aceasta adposteşte monumente înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO, precum catedrala Sfânta Sofia şi ansamblul de edificii monastice, dar şi mănăstirea istorică creştin ortodoxă Lavra Peşterilor, cunoscută şi sub denumirea de Lavra Pecerska.

Potrivit organizaţiei, acest patrimoniu ar putea fi jefuit de forţele ruse la cererea lui Vladimir Putin. „Dictatorul rus Putin i-a negat constant Ucrainei independenţa culturală şi istorică, şi sunt temeri că acesta va distruge moştenirea culturală a ţării şi că cele mai preţioase obiecte vor fi expediate la Moscova, unde vor fi prezentate ca mărturii ale culturii ruse”, explică organizaţia într-un comunicat.

„Oricât de dificil este să protejezi monumentele construite, cum ar fi bisericile, statuile şi clădirile istorice de bombe şi rachete, cetăţenii ucraineni îşi baricadează faţadele istorice”, precizează World Heritage Watch. „Încă pot fi aduse în siguranţă. Ele pot fi depozitate local în buncăre sau pot scăpa de strânsoarea invadatorilor atunci când părăsesc ţara”, a continuat organizaţia.

„Cu toate acestea, muzeelor ​​şi bisericilor ucrainene le lipsesc echipamentul şi mijloacele de transport pentru a împacheta şi a muta în mod corespunzător obiectele”, se arată în comunicat. Înainte de a face apel către comunitatea internaţionale să facă donaţii prin transfer bancar pe site-ul organizaţiei.

World Heritage Watch mai precizează că este în contact cu o iniţiativă din Lviv „capabilă să distribuie aceste materiale, atâta timp cât oraşele Kiev şi Odesa rămân deschise”. „Trebuie să acţionăm imediat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.