Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina pierde un aliat strategic în războiul cu Rusia: 'Legăturile intră într-o perioadă de declin!'

ucraina harta

Ucraina pierde un aliat strategic în războiul cu Rusia: 'Legăturile intră într-o perioadă de declin!'

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, şi-a explicat absenţa de la reuniunea informală a omologilor săi din UE desfăşurată luni la Kiev prin 'declinul relaţiilor bilaterale' pe care îl traversează ţara sa şi Ucraina, transmite marţi EFE, relatează Agerpres.

Vorbind la televiziunea poloneză, Rau a explicat că 'în politica bilaterală între ţări există perioade de creştere şi de declin', şi a adăugat că, 'în prezent', legăturile dintre Varşovia, până acum unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei împotriva invaziei ruse, şi Kiev 'intră într-o perioadă de declin'. 'Absenţa mea de acolo este, în parte, o expresie a acestui lucru', a declarat ministrul luni seară.

Zbigniew Rau, care, deşi este convalescent de COVID, a fost prezent duminică la un miting electoral, a decis să nu participe la reuniunea informală a miniştrilor de externe de la Kiev convocată de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Reprezentarea Poloniei i-a revenit lui Wojciech Gerwel, subsecretar în Ministerul de Externe, 'un rang care nu este prea coborât', după cum s-a exprimat Rau.

Trei puncte definesc relația Polonia-Ucraina

În interviul televizat, ministrul a indicat cele trei puncte care, în opinia sa, definesc relaţiile dintre Polonia şi Ucraina: 'în primul rând, şi cel mai important, este interesul geostrategic, care este comun şi se bazează pe a înfrânge Rusia'.

'O a doua dimensiune sunt interesele naţionale, iar aici avem opinii divergente şi neînţelegeri, precum problema tranzitului cerealelor ucrainene prin Polonia', a explicat Rau.

'Al treilea punct este că, pentru ca această cooperare să poată avea loc într-o maniera durabilă şi stabilă, trebuie să contăm pe sprijinul societăţii, este esenţial', a afirmat ministrul, care a făcut aluzie la modul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, în faţa Adunării Generale a ONU, o presupusă lipsă de solidaritate poloneză.

Acest lucru 'a trezit neîncrederea polonezilor, i-a marcat în aşa fel încât şi-au pierdut încrederea în politica guvernului ucrainean', a spus Rau.

Context

Tensiunile legate de exportul de produse agroalimentare ucrainene şi efectul acestora asupra pieţei poloneze s-au intensificat luna trecută, când Varşovia a decis să prelungească unilateral restricţiile după expirarea celor europene în domeniu.

Ca urmare, relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit, iar guvernul polonez a anunţat că nu va mai dona Ucrainei material militar, ameninţând totodată că va înceta alocaţiile şi ajutoarele sociale pentru cei aproximativ un milion de refugiaţi ucraineni.

'După cele întâmplate, întoarcerea la punctul de plecare va necesita eforturi titanice', a mai spus ministrul de externe polonez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.