Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina, Polonia şi ţările baltice se opun reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale

CIO

Ucraina, Polonia şi cele trei ţări baltice s-au opus reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, potrivit unui comunicat comun publicat luni, informează AFP.

Cu o zi înaintea unei reuniuni a comisiei executive a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), "nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă", după invadarea Ucrainei de către Rusia, au estimat cele cinci ţări în declaraţia lor postată pe site-urile ministerelor de externe respective, potrivit Agerpres.

Presat să-şi clarifice poziţia, CIO va discuta marţi despre o eventuală revenire a ruşilor şi belaruşilor la evenimentele internaţionale, o posibilitate care provoacă tensiuni diplomatice pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, pentru care calificările au început la anumite discipline.

Pentru organizaţia olimpică, interdicţia nu poate dura pentru totdeauna: "niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis de la competiţii doar pe baza paşaportului său", afirmă CIO de câteva luni, bazându-se, printre altele, pe opinia a doi experţi ai Naţiunilor Unite.

În faţa acestor preocupări, Polonia, Ucraina, Lituania, Estonia şi Letonia consideră că "nu naţionalitatea sportivilor le determină rolul, ci faptul că aceştia sunt sponsorizaţi/sprijiniţi de guvernele lor sau de companiile care susţin regimul rus, care îşi continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sau chiar că sunt afiliaţi direct cu armata rusă".

Federaţia germană de scrimă (DFEB) a renunţat joi la organizarea etapei de Cupă Mondială la floretă feminin, programată la începutul lunii mai la Tauberbischofsheim, ca urmare a reintegrării scrimerilor din Rusia şi Belarus, decisă de Federaţia internaţională.

Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE) a hotărât pe 10 martie reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi, în condiţiile în care perioada de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, va debuta luna viitoare.

Federaţia ucraineană de profil a anunţat că va boicota orice competiţie în care vor fi angajaţi sportivi ruşi şi belaruşi, o ameninţare care planează deja asupra JO 2024 din partea Ucrainei, Poloniei şi a ţărilor baltice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.