Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina primește întăriri - Cehia trimite zeci de tancuri și blindate

TASS
t-72

Republica Cehă a trimis marţi armatei ucrainene zeci de tancuri T-72 şi vehicule blindate de luptă BVP, o nouă donaţie de armament oferită de Praga armatei ucrainene pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a anunţat cotidianul online Echo24, citat de agenţia EFE, notează Agerpres.

Tancurile T-72 MBT au fost produse în fosta Cehoslovacie sub licenţă sovietică, la fel şi blindatele BVP, care sunt versiunea cehă a maşinii de luptă a infanteriei BMP-1 produsă în fosta URSS.

Oficialii cehi nu au precizat numărul tancurilor şi al blindatelor expediate Ucrainei.

Potrivit unor cunoscători ai domeniului militar, guvernul ceh a expediat aceste echipamente militare cu un convoi feroviar, după ce în prealabil a primit acordul NATO.

Un oligarh rus lansează o ipoteză interesantă: Serghei Șoigu, întâlnire secretă cu Kim Jong Un


Republica Cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie militară compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei.

După agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Republica Cehă s-a arătat deschisă pentru acest ajutor sub guvernul de dreapta condus de Petr Fiala, ajuns la putere după înfrângerea neaşteptată în alegeri a lui Andrej Babis, fostul premier apropiat de preşedintele Milos Zeman, care, la rândul său, este apropiat de Rusia - dezvăluiri împotriva lui Babis din ancheta "Pandora Papers" au apărut cu numai câteva zile înaintea alegerilor.

În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă a livrat Ucrainei muniţii, sisteme de apărare antiaeriană şi arme uşoare, inclusiv mitraliere, ajutorul militar constând acum şi în tancuri şi blindate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.