Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina primește luptători din Scoția: Zeci de localnici s-au înscris ca să lupte împotriva Rusiei

ytimg.com
kiev ucraina tancuri razboi

Un număr estimat de 100 de persoane din Scoţia s-au înscris pentru a sprijini lupta împotriva invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit unor surse oficiale, citate joi de DPA.

Cifra a fost anunţată de Consulatul Ucrainei cu sediul la Edinburgh.

Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a chemat străinii "să se alăture apărării securităţii în Europa", în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile asupra marilor oraşe din ţară.

Citește și: Kremlinul a intrat în logica războiului rece: 'Vestul se pregăteşte de război împotriva Rusiei'

Zelenski a ridicat temporar obligaţia pentru vize de intrare pentru orice străin ce doreşte să se alăture Legiunii Internaţionale de Apărare a Ucrainei şi luptei împotriva invaziei militare a lui Putin.

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat miercuri că orice scoţian care doreşte să lupte ar trebui "să se gândească cu atenţie la ceea ce putem face în sprijinul Ucrainei, ceva care de fapt să fie util şi semnificativ".

Ea a spus că nu va încuraja oamenii fără experienţă militară sau antrenament să meargă în Ucraina. "Nu sunt sigură că aceasta ar fi cea mai bună modalitate de a ajuta Ucraina în acest moment special", a adăugat ea.

Citește și: Marea Britanie declară război economic Rusiei: 'Trebuie să paralizam economia rusă'

Un fost soldat scoţian, Joe Stirling, a declarat pentru BBC World în această săptămână că plănuieşte să călătorească vineri în Ucraina.

Stirling, care a servit anterior în Irak, a spus: "Oamenii au nevoie de ajutor". "Lăsând la o parte ţările şi naţionalităţile, oamenii îi ajută pe alţi oameni", a afirmat el.

"Dacă aş fi zidar, m-aş duce şi aş construi spitale. Dacă aş fi medic, m-aş duce să acord oamenilor primul ajutor. Se întâmplă doar că sunt soldat, aşa că mă duc la luptă", a mai spus el.

Citește și: Video – Civilii din Ucraina se revoltă împotriva soldaților ruși: semne obscene și huiduieli la un protest împotriva armatei Rusiei

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, şi-a exprimat anterior sprijinul "absolut" pentru cetăţenii britanici care aleg să meargă în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei.

Dar, ca răspuns la comentariile ei, secretarul apărării, Ben Wallace, le-a cerut britanicilor să nu se ducă în Ucraina pentru a se alătura luptei, declarând că situaţia "foarte periculoasă" ar putea duce la uciderea lor.

Citește și: Germania trimite mii de rachete de fabricație sovietică în Ucraina, deși Rusia a amenințat cu represalii dure .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.