Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina refuză transportoarele blindate franceze: Parisul se reorientează către Armenia (presă)

Facebook
blindate ucrainene

Ucraina refuză transportoarele blindate franceze: Parisul se reorientează către Armenia (presă)

Franța a trimis primul lot de transportoare blindate Bastion în Armenia, blindate care au fost destinate Forțelor Armate ale Ucrainei, asta pentru că Ucraina ar fi susținut că sunt „insuficient protejate de focul de artilerie și rachetele antitanc" rusești, transmite publicația franceză Ouest France, relatează presa ucraineană.

Publicația subliniază că Franța a reacționat pozitiv la cererea Erevanului de asistență militară, deoarece acesta din urmă se teme că Azerbaidjanul va încerca să străpungă coridorul către enclava sa Nahicevan prin forță, încălcând sudul Armeniei.

Trebuie menționat că, în octombrie 2022, se spunea că Franța ar putea transfera 20 de vehicule blindate Bastion către armata ucraineană. Iar la începutul lunii ianuarie 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru această decizie.

Vehiculul blindat multifuncțional francez fabricat de Acmat este clasificat ca transportor blindat pentru trupe și poate transporta până la 10 persoane. Are un nivel ridicat de mobilitate, protecție a blindajului, capacitate de încărcare utilă și supraviețuire în cele mai extreme condiții de conducere.

Partea superioară deschisă a vehiculului îi permite să plaseze lansatoare de rachete, sisteme de supraveghere și desemnare a țintelor etc. Bastionul este dotat cu turnulețe pentru mitraliere de 7,62 sau 12,7 mm. Vehiculul blindat poate fi utilizat în timpul operațiunilor speciale. Are armură avansată care oferă protecție împotriva unei varietăți de amenințări, inclusiv focuri de arme de calibru mic, mine și dispozitive explozive improvizate.

Azerbaidjanul critică transferul

Purtătorul de cuvânt al Ministerului azer de Externe, Ayhan Hajizade, a denunțat luni furnizarea acestor vehicule blindate de către Franța Armeniei. „Armenia și Franța ar trebui să pună capăt politicii de înarmare din regiune, iar aceste țări ar trebui să înțeleagă acum că nu există altă opțiune decât pacea și cooperarea în regiune”, a spus oficialul.

Purtătorul de cuvânt a declarat că această mișcare a Franței va duce la o escaladare a situației din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.