Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina să primească avioane de luptă, elicoptere occidentale și sisteme de rachete – rezoluție devastatoare adoptată de PE împotriva Rusiei

parlamentul european

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere țărilor UE să ia în considerare trimiterea de avioane de luptă la Kiev, să folosească bunurile înghețate rusești pentru reconstrucția Ucrainei, să extindă sancțiunile împotriva Rusiei și să înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei la UE.

Parlamentarii europeni "își reafirmă sprijinul pentru acordarea de asistență militară Ucrainei atât timp cât este necesar și solicită să se acorde o atenție deosebită furnizării de avioane de vânătoare și elicoptere occidentale, sistemelor de rachete adecvate și unei creșteri semnificative a aprovizionării cu muniție către Kiev". Documentul solicită statelor UE să adopte cel de-al zecelea pachet de sancțiuni "împotriva Rusiei și a aliaților săi" până la sfârșitul lunii februarie și să extindă în mod semnificativ domeniul său de aplicare. Parlamentarii vor ca "sancțiunile deja impuse să fie mai eficiente" și consideră că este necesar să se ia măsuri urgente pentru a "bloca orice tentativă de eludare a acestor măsuri restrictive". Parlamentul European a solicitat finalizarea lucrărilor privind dezvoltarea unui "regim juridic care să permită confiscarea bunurilor rusești înghețate de UE", cu scopul de a le utiliza pentru a restabili Ucraina.

Parlamentul European a subliniat, de asemenea, că evenimentele din Ucraina au schimbat radical situația geopolitică din Europa, "ceea ce necesită decizii politice îndrăznețe și cuprinzătoare din partea UE, atât financiare, cât și de securitate". În acest context, deputații europeni "își reiterează sprijinul pentru decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE".

Negocieri de aderare în acest an

Aceștia solicită Ucrainei, Comisiei Europene și Consiliului UE "să lucreze la începerea negocierilor de aderare în acest an". Totodată, parlamentarii au subliniat încă o dată că aderarea la UE "rămâne un proces bazat pe realizări, supus procedurilor și criteriilor relevante care reprezintă o condiție" pentru admiterea în Uniunea Europeană.

Astfel de rezoluții ale PE au un caracter consultativ, dar alte instituții și țări ale UE sunt ghidate de acestea atunci când formează politicile uniunii, dar și la nivel național. Rezoluția a fost adoptată cu 444 de voturi pentru, 26 împotrivă, 37 de deputați europeni s-au abținut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.