Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina speră să încheie un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional

capital.ro
FMI, Fondul Monetar Internațional

Ucraina vrea să lanseze în aprilie discuţii cu Fondul Monetar Internaţional privind un nou program, pentru a reasigura pieţele, afectate de tensiunile cu Rusia, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale, Kyrylo Shevchenko, într-un interviu acordat Reuters.

Oficialul a exclus impunerea oricăror restricţii administrative asupra monedei naţionale, grivna, spunând că acestea ar fi contraproductive deoarece mai degrabă ar agita pieţele decât ar oferi stabilitate.

De asemenea, Shevchenko a dat asigurări că Banca Centrală va rămâne "agresivă" în lupta contra inflaţiei, ceea ce lasă deschisă posibilitatea majorării ratelor dobânzilor dincolo de planificata creştere la 11% la viitoarea şedinţă de politică monetară din martie.

Activele ucrainene înregistrează scăderi semnificative, iar grivna s-a depreciat cu peste 1% marţi dimineaţă, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse "să menţină pacea" în aceste teritorii, "sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război", scrie Reuters.

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanţa protejării economiei de efectele negative ale tensiunilor geopolitice, iar din ianuarie Banca Centrală a vândut peste 1,4 miliarde de dolari din rezervele valutare pentru a menţine stabilă moneda naţională, potrivit Agerpres.ro.

"Trebuie să discutăm acum un nou program cu FMI, va fi o platformă foarte bună - reuniunea de primăvară a FMI în aprilie", a declarat Shevchenko.

Actualul acord de împrumut, în valoare de cinci miliarde de dolari, expiră în iunie, iar Ucraina se aşteaptă să primească restul de 2,2 miliarde de dolari în primul semestru al anului, inclusiv 700 milioane de dolari în martie.

"Va fi un semnal bun pentru pieţe faptul că aşteptăm în curând să înceapă o misiune FMI", a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei. Acesta a adăugat că instituţia va continua regimul de curs de schimb flotant.

De la începutul anului, grivna s-a depreciat cu 6% faţă de dolar iar guvernatorul Băncii Centrale crede că deprecierea a fost determinată în principal de factori psihologici, şi nu din motive macroeconomice.

Rezervele valutare internaţionale, în prezent în valoare de 28 miliarde de dolari, permit Băncii Centrale a Ucrainei că continue intervenţiile pentru a atenua fluctuaţiile de pe piaţă.

"Banca Centrală nu are un obiectiv privind cursul de schimb sau un coridor pe care îl vizează. Cursul de schimb depinde de cererea şi oferta de pe piaţă", a declarat Shevchenko.

Acesta a explicat că din cauza intervenţiilor, volumul rezervelor internaţionale nete a scăzut sub nivelul convenit cu FMI, "dar nu cred că acest fapt va afecta perspectivele Ucrainei de a primi următoarea tranşă".

De asemenea, a adăugat Shevchenko, Banca Centrală va continua actuala politică monetară, menită să readucă inflaţia la ţinta de 5%, deşi probabil rata inflaţiei a atins nivelul de vârf în septembrie 2021.

Din martie 2021, Banca Centrală a Ucrainei a majorat rata dobânzii de şase ori, de la 6% la 10%, pentru a combate inflaţia ridicată. În decembrie şi ianuarie, rata inflaţiei a încetinit la 10%, de la vârful de 11% din 2021, înregistrat în septembrie.

Întrebat dacă la şedinţa din martie Banca Centrală a Ucrainei ar putea majora dobânda mai mult de nivelul planificat de 11%, Shevchenko a răspuns: "Încă suntem agresivi, există disponibilitate, inflaţia ridicată afectează buzunarul fiecărui cetăţean".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.