Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contrele dintre Ucraina și Ungaria au atins noi cote - Bătălia pe manualele școlare. Kiev-ul acuză că se induce ideea ca în Ucraina ar fi un război civil (Foto)

Ministerul Educației din Ungaria
manual hungary

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut miercuri guvernului ungar să modifice un manual pentru elevii de clasa a VIII-a care pare să prezinte războiul din Ucraina ca fiind unul civil, relatează Telex și hvg.hu.

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei cere corectarea imediată a informațiilor false despre Ucraina din manualele de geografie pentru elevii maghiari de clasa a VIII-a”, a declarat pentru Interfax Ucraina Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

Oficialul a precizat că diplomații ucraineni de la Budapesta au mers marți la Ministerul de Externe al Ungariei pentru a discuta despre manualul de geografie, transmițând omologilor lor maghiari că partea despre Ucraina din manual este inacceptabilă deoarece prezintă fapte denaturate despre țară.

În cadrul ședinței, aceștia au cerut să fie corectate informațiile false din manual.

Ce conține manualul incriminat de Ucraina

După cum au remarcat jurnaliștii maghiari de la Telex, manualul disponibil pe portalul public al Ministerului Educației de la Budapesta pare să prezinte războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie ca fiind unul civil:

„Repartizarea naționalităților în Ucraina este foarte inegală. Majoritatea sunt de naționalitate ucraineană, dar în partea de est a țării există o proporție semnificativă de ruși, iar în Peninsula Crimeea ei formează majoritatea. Cele două limbi slave (rusă, ucraineană) sunt asemănătoare. În părțile țării locuite de ruși, o cincime din populație vorbește o limbă mixtă ruso-ucraineană. În ciuda acestui fapt, cele două grupuri etnice sunt adesea în dezacord unul cu celălalt. Opoziția lor a declanșat și un conflict armat pentru Peninsula Crimeea”.

Textului îi este alăturată o caricatură care sugerează că Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană trag fiecare de Ucraina în direcția lor.

content-image

FOTO: Portalul Ministerului Educației din Ungaria

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.