Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii ar fi aruncat în aer conductele Nord Stream: anchetatorii germani dau pe surse informațiile care îi dau de gol pe făptași (Der Spiegel)

brightspotcdn.com
Nord Stream

Există noi date care ar indica faptul că cei responsabili de atacurile la conductele Nord Stream ar fi persoane din Ucraina, relatează publicația germană Der Spiegel, citând surse apropiate de ancheta desfășurată în Germania.

„În ancheta privind atacurile cu bombă asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, dovezile făptașilor ucraineni sunt în creștere. Potrivit informațiilor Spiegel, metadatele unui e-mail trimis la închirierea iahtului cu 'Andromeda', care ar fi fost folosit pentru a transporta explozibilii, se spune că duc în Ucraina", scrie vineri Der Spiegel.

Der Spiegel relatează că numeroase agenții de informații sunt încă acuzate că se află în spatele atacurilor: Rusia, Statele Unite și Ucraina. Potrivit Der Spiegel, însă, se pare că nu se pune problema că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor. "În culise, s-a spus chiar de la început că Moscova nu are niciun motiv real pentru așa ceva".

Cu toate acestea, anchetatorii procurorului general federal Peter Frank sunt acum siguri că iahtul "Andromeda" a fost folosit pentru a efectua atacul. Se spune că pe iaht au fost găsite resturi de explozibili. "Urmele găsite de Biroul Federal de Poliție Penală coincid cu evaluările mai multor servicii de informații, potrivit cărora făptașii urmează să se afle în Ucraina. Serviciile de informații se întreabă acum dacă atacul ar fi putut fi efectuat de un comando necontrolat sau de serviciile de informații ucrainene – și în ce măsură părți ale aparatului guvernamental ucrainean ar fi putut fi în imagine", scrie Der Spiegel. Cu toate acestea, rămâne neclar ce dovezi concrete sunt disponibile care ar permite o astfel de concluzie.

Finalul articolului pune rezultatele în perspectivă: "Cu toate acestea, persoanele familiarizate cu faptele cazului și-au exprimat recent îndoielile interne cu privire la faptul dacă aceste indicații ar trebui privite ca un punct fierbinte. Procuratura Federală nu a vrut să comenteze, invocând anchetele în curs."

Anchetă dificilă

Bruno Kahl, şeful Agenţiei germane de informaţii (BND), a atenuat recent speranțele pentru o clarificare rapidă a persoanelor care au provocat exploziile de la conductele de gaze naturale Nord Stream din Marea Baltică (Nord Stream - Șeful spionajului german aruncă în aer zvonul despre posibila implicare a unui soldat ucrainean cu pașaport românesc).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.